Tužilaštvo krije kako se Vuković odbranio zbog kršenja mjera NKT-a

U prvih mjesec dana epidemije, privođeni su i kažnjavani i mladi, tek punoljetni ljudi, jer su “uhvaćeni” da u grupama stoje ili sjede na klupama u širem centru Podgorice

42695 pregleda 117 reakcija 41 komentar(a)
Bez maske i distance: Vuković na protestu 3. septembra, Foto: Facebook
Bez maske i distance: Vuković na protestu 3. septembra, Foto: Facebook

Nije poznato šta je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao tužiocu u svoju odbranu zbog kršenja mjera protiv širenja koronavirusa tokom takozvanog patriotskog skupa na Cetinju, ali je on odbacio krivičnu prijavu protiv njega, a Vuković indirektno priznao da je prekršio mjere u prepisci na Fejsbuku.

Tako je rekao ono što tužilac nije vidio - da nije nosio masku, jer mu je jedna pukla, a nije imao rezervnu.

Na pitanje o nepoštovanju distance u odnosu na osobu sa kojom je snimljen na Cetinju, pozvao se na crnogorski red da se uvaži čovjek koji vam priđe na ulici.

Vuković je snimljen na takozvanom patriotskom skupu kod Cetinjskog manastira 3. septembra. Na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama, vidi se da gradonačelnik ne nosi masku i da ne poštuje propisanu distancu u odnosu na osobu sa kojom razgovara.

I tada je na snazi bila naredba Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT), prema kojoj su javna okupljanja ograničena na 100 osoba na otvorenom javnom prostoru, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

Vuković tada kao član NKT-a nije odgovorio na pitanje “Vijesti” kakvu poruku šalje građanima, s obzirom na to da ne poštuje mjere, preporuke i naredbe tog tijela, a zbog čijeg nepoštovanja su građani mjesecima bili sankcionisani.

Zbog kršenja mjera, protiv Vukovića je podnijeta krivična prijava, ali je državna tužiteljka cetinjskog tužilaštva Sanja Radunović tu prijavu odbacila, uz obrazloženje da nema elemenata krivičnog djela nepostupanja po zdravstvenim propisima, ni drugog koje se goni po službenoj dužnosti.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju “Vijestima” su u petak kazali da su odluku donijeli nakon što su i od Vukovića uzeli izjavu.

“U predmetnom slučaju sproveden je postupak izviđaja u kojem su prikupljena obavještenja od prijavljenog I. V. i donijeta odluka”, rekao je “Vijestima” državni tužilac Duško Milanović, ne navodeći šta je izjavio Vuković, odnosno ne obrazloživši odluku tužilaštva.

Javnosti nije poznato šta je Vuković rekao u svoju odbranu, ali je u prepisci sa građankom A. K. putem gradonačelnikove službene Fejsbuk stranice, na njen komentar da on nije osoba koja bi trebalo da nekome govori o poštovanju mjera, napisao da prihvata kritiku i objasnio zbog čega na Cetinju, u trenutku kad je snimljen, nije nosio masku.

“Prihvatam kritiku. U moju odbranu, uvijek nosim masku, što sam činio i ovog dana, sve dok nije pukla. Nažalost, nisam imao rezervnu. Čuvajte svoje i zdravlje svojih bližnjih”, napisao je Vuković.

Građanka je potom pitala i u vezi sa nepoštovanjem distance.

“Kada neko priđe da vas pozdravi na ulici, barem u Crnoj Gori, a pogotovo na Cetinju, pa još ako ste gradonačelnik, valja to uvažiti”, kazao je Vuković u svoju odbranu.

Snimatelj “patriotskog skupa” bez kazne

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo odbacilo je ranije krivičnu prijavu protiv tadašnjeg šefa NKT-a i bivšeg potpredsjednika vlade, sada predsjednika Opštine Nikšić Milutina Simovića, kojom se teretio da je prekršio mjere tog tijela za suzbijanje epidemije. Prijava protiv Simovića podnijeta je nakon što je sa njegovog Fejsbuk profila 6. septembra uživo prenošen takozvani patriotski skup u Podgorici, kome je prisustvovalo više od 100 građana - koliko je maksimalno predviđeno mjerama NKT.

Iz Uprave policije, tada su saopštili da je na skupu bilo 50.000 ljudi.

ODT je utvrdio da Simović nije imao ništa sa objavom na Fejsbuku, već njegov tadašnji savjetnik Miodrag Kankaraš.

Iz podgoričkog tužilaštva nisu saopštili i da li će proceusirati Kankaraša.

U rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je državni tužilac Siniša Milić utvrdio da Simović nije izvršio krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. U obrazloženju rješenja ODT-a od 15. oktobra piše da je Simović u svoja dva izjašnjenja naveo da nije prisustvovao skupu i da nije snimao i objavio snimak na svom Fejsbuk profilu.

Epidemija koronavirusa zvanično je proglašena sredinom marta, kada NKT počinje da donosi i prve naredbe protiv širenja epidemije. U tom prvom talasu epidemije, građani su u najvećem broju poštovali mjere, ali su i inspekcije, policija i tužilaštvo takođe bili, uglavnom, rigorozni u kažnjavanju.

U prvih mjesec dana epidemije, privođeni su i kažnjavani i mladi, tek punoljetni ljudi, jer su “uhvaćeni” da u grupama stoje ili sjede na klupama u širem centru Podgorice.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) nedavno su saopštili da su, prema podacima koji su dostavljeni toj NVO, od sredine marta do sredine aprila, kada je u Crnoj Gori bilo aktivno samo 308 slučajeva koronavirusa i svega nekoliko preminulih (ukupno devet na kraju prvog talasa), nadležni procesuirali i kaznili čak 123 osobe zbog kršenja naredbi o ograničenju okupljanja.

“Ljudi su kažnjavani kaznama od 600 do 800 eura zbog toga što su se na javnoj površini okupili sa još jednom osobom (44) ili sa njih dvije (79). Vršilac dužnosti VDT-a Ivica Stanković, u aprilu i maju je izdavao upozorenja da će svi koji su ‘svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga’ jer je ‘zakon isti za sve’”, podsjetili su nedavno iz HRA.

Tokom avgusta, te nakon parlamentarnih izbora i u septembru, dogodila su se brojna masovna okupljanja i kršile mjere - na proslavama izbornog rezultata opozicije, mjere su se kršile i na takozvanim auto-litijama i takozvanim anti-litijama, organizovani su takozvani patriotski skupovi na Cetinju i Podgorici 3. i 6. septembra. Mjere su masovno kršene i nakon smrti mitropolita Amfilohija i tokom njegove sahrane...

Umjesto da preduzmu konkretne radnje iz svoje nadležnosti u slučajevima kršenja naredbi NKT-a, državno tužilaštvo i Uprava policije nedavno su se u medijima međusobno optuživali za to ko (ni)je radio svoj posao...

Postupanje nadležnih, pa i u slučaju Ivana Vukovića, možda najbolje opisuju riječi njegove partijske koleginice Daliborke Pejović (DPS), koja je na sjednici Skupštine u petak kazala: “Kako ću ja da objasnim onim građanima koji su kažnjeni na šest, odnosno osam mjeseci ili godinu uslovno za kršenje NKT mjera, jer su bili na metar, a ne na dva od svog prijatelja sa kojim su šetali u martu... šta ću ja njima da kažem, da odu da se izvine nekome, da im se ta kazna oprosti? Toliko o jednakosti...”

Posljednja sjednica NKT održana je 3. decembra, kada je bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović donio rješenje o prestanku rada tog tijela.

Bonus video: