Kućne žurke umjesto trgova i kafana

Tvrde i da se bore se za puko preživljavanje i da su, u slučaju promjene situacije, moguće proslave u manjim lokalima, ali samo za društvo

31151 pregleda 107 reakcija 11 komentar(a)
Bokeška ulica u subotu, Foto: Luka Zeković
Bokeška ulica u subotu, Foto: Luka Zeković

Ugostitelji iz Podgorice ne razmišljaju o organizaciji ispraćaja stare i dočeka Nove godine, jer bi to bilo neizvodljivo zbog mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Tvrde i da se bore se za puko preživljavanje i da su, u slučaju promjene situacije, moguće proslave u manjim lokalima, ali samo za društvo.

“Uglavnom, za sada nije bilo nikakvih inicijativa povodom toga sa naše strane”, kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Podgorice Momo Sladaković.

On je istakao da je neizvodljivo organizovati nešto sa mjerama koje su na snazi do 8. decembra.

“Ukoliko se nešto promijeni, možda će se razmišljati o nekoj dnevnoj varijanti. Nezahvalno je uopšte razmišljati o tome, a opet to bi bilo nepoštovanje mjera. Sve je na bazi nagađanja”, kazao je Sladaković.

On je rekao da na primorju neće biti organizovanih dočeka na trgovima.

“Budva neće raditi doček, kao ni Herceg Novi i Bar, narod će ostati u gradu. Ljudi će se okupljati u stanovima, praviti žurke. Tu neće niko u trag ući”, naveo je Sladaković.

I nekoliko ugostitelja, koji nisu željeli da im se pominju imena, “Vijestima” je saopštilo da uopšte ne razmišljaju o organizovanju dočeka.

“Ranije smo u ovo doba uveliko imali ponudu za doček i rezervacije. Ali, situacija je takva da jednostavno o tome sada ne razmišljamo. Svaki dan je borba”, kazao je jedan od njih.

Uprava Glavnog grada je nedavno donijela odluku da se tradicionalna manifestacija Podgorički praznični Pazar ne održi ove godine.

U Crnoj Gori ugostiteljski objekti rade od 7 do 18 časova, a policijski čas na snazi je od 19 do 5 časova.

Te mjere važe do 8. decembra, sa mogućnošću produženja.

Međutim, za razliku od Podgorice, u regionu, gdje je takođe veliki broj oboljelih od koronavirusa, ugostiteljski objekti uveliko nude dočeke Nove godine. Tako se u pojedinim restoranima i splavovima u Beogradu može rezervisati doček za 35 do 55 eura po osobi.

Kako se navodi, uz te cijene gostima je omogućena neograničena konzumacija pića i hrane, a zabavljaće ih živa muzika.

Prilikom protesta ugostitelja u Beogradu prije nekoliko dana, mnogi od njih su poručili da ukoliko im se ne dozvoli organizacija dočeka Nove godine, da će već 1. januara staviti ključ u bravu, odnosno zatvoriti lokale.

I u Hrvatskoj, gdje je veoma složena situacija sa koronavirusom, reklamiraju se i najavljuju dočeci.

Pojedini hoteli najavljuju dočeke sa DJ-ima ili živom muzikom, a kako pišu tamošnji mediji čini se da će novogodišnja slavlja organizirati i mnogi restorani, vjerojatno i klubovi, budući da 31. decembra gotovo sigurno neće biti zabrana rada u ponoć.

Agencije ne nude grupna putovanja

Iako se bliže novogodišnji praznici, turističke agencije ne nude grupna putovanja.

“Kako je u jeku epidemija Covid-19, naša agencija za predstojeće praznike nije nudila grupna putovanja. Veoma je sužen izbor zemalja gdje naši građani mogu da putuju, osim nekoliko zemalja regiona i Turske”, saopštili su “Vijestima” iz podgoričke turističke agencije “Grand”.

Naveli su da su individualni aranžmani pretežno vezani za Istanbul, a da petodnevni za tu destinaciju košta od 350 pa više, u zavisnosti od izbora hotela.

Bonus video: