NVU "Putevima predaka" održalo tribine: Kako da ne dođe do požara u park šumi Trebjesa

Na tribini je iznijet podatak da je za preko 95 odsto požara u prethodnoj godini kriv ljudski faktor

2304 pregleda 0 komentar(a)
Sa tribine, Foto: NVU Putevima predaka
Sa tribine, Foto: NVU Putevima predaka

Kako bi građanima Nikšića skrenuli pažnju na prevenciju požara u park šumi Trebjesa, u Nikšiću, nevladino udruženje "Putevima predaka" održalo je dvije tribine, a gosti su bili vatrogasci-spasioci iz Službe zaštite i spašavanja, Goran Tripković i Dragutin Vujović, koji je član i Gorske službe spašavanja.

"Tripković je na profesionalan način prezentovao kako treba djelovati i šta raditi da ne dođe do požara u šumskom kompleksu lokaliteta Trebjesa, kao i kako zaštiti ovaj prostor od učestalih požara. Sa tribine je apelovano da se posveti veća pažnja zaštiti od požara šumskog kompleksa Trebjesa kroz veću ažurnost nadležnih kako bi sačuvali Trebjesu za nove generacije", stoji u saopštenju za javnost koje potpisuje predsjednica "Putevima predaka", Ana Petrović Njegoš.

Prvoj tribini su prisustvovali predstavnici više ekoloških nevladinih organizacija, Sekretarijata za zaštitu životne sredine Opštine Nikšić i lokalne Turističke organizacije.

"Vujović je, na drugoj tribini sa mladim ekološkim aktivistima i volonterima koji se bave zaštitom životne sredine, govorio o kritičnim zonama lokaliteta park šume Trebjesa koje su najosjetljivije na požare, kao i o modelima zajedničkog djelovanja institucija sistema i građana u cilju preventivnog djelovanja protiv požara", stoji u saopštenju.

Na tribini je iznijet podatak da je za preko 95 odsto požara u prethodnoj godini kriv ljudski faktor.

"Apelovano je na nadležne da se pooštri zakonska regulativa protiv nesavjesnih građana koji vrše paljenje šumskih lokaliteta i goleti, kao i apel za mlade da se masovnije uključe u akcije pošumljavanja i zaštite životne sredine", istakla je Petrović.

Tribine su realizovane u sklopu projekta "Pošumimo Trebjesu" koji "Putevima predaka" realizuje uz podršku “Medija tima”, a uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Do sada je organizovano nekoliko akcija pošumljavanja tokom kojih je posađeno 3.500 sadnica četinara, a do kraja projekta, koji traje osam mjeseci, planirane su još dvije akcije pošumljavanja, isto toliko akcija čišćenja Trebjese, zatim tri ekološke radionice za djecu predškolskog uzrasta, kao i podjela informatora o zaštiti od požara građanima Nikšića.

Bonus video: