Ašanin: U OB Nikšić 102 pacijenta sa najtežom kliničkom slikom, 21 životno ugrožen

Prema riječima direktora OB Nikšić Ilije Ašanina od početka pandemije koronavirusa, u ovom trenutku se na kovid odjeljenjima Opšte bolnice nalazi najviše pacijenata, pa su od jutros povećani i kapaciteti i umjesto 100 kreveta sada je za kovid pacijente opredijeljeno 120

9058 pregleda 6 komentar(a)
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

U nikšićkoj Opštoj bolnici na liječenju se nalaze 102 pacijenta, sa najtežom kliničkom slikom, od kojih je 21 životno ugrožen, i nalazi se u jedinici intezvinog liječenja, dok je šest osoba na neinvazivnoj ventilaciji.

To je na konferenciji za novinare kazao direktor Opšte bolnice, Ilija Ašanin.

Prema njegovim riječima od početka pandemije koronavirusa u ovom trenutku se na kovid odjeljenjima Opšte bolnice nalazi najviše pacijenata, pa su od jutros povećani i kapaciteti i umjesto 100 kreveta sada je za kovid pacijente opredijeljeno 120.

"Naši kapaciteti su sada 120 kreveta, pa smo pored odjeljnja za psihijatriju, ORL i ortopediju, od danas na raspolaganje za kovid pacijente stavili i odjeljenje urologije”, kazao je Ašanin.

Što se tiče zdravstvenih radnika, kovid pozitivno je njih 29.

Ašanin je kazao da svi medicinski radnici rade u veoma teškim psiho-fizičkim opterećenjima, ali da veoma kvalitetno i požrtvovano obavljaju sve zadatke i da im, za sve što su uradili, iskazuje veliko poštovanje.

“Ni u jednom trenutnku nije došla u pitanje njihova profesionalna posvećenost i ljudski pristup ovoj profesiji”, kazao je.

Podsjetio je da je Nikšić regionalni centar za kovid pacijente sa sjeverozapada Crne Gore, kao i da se pored pacijenata koji dolaze iz Šavnika, Plužina, Žabljaka i Pljevlja, nalaze i pacijenti iz južnih opština.

Što se tiče nikšićkog Doma zdravlja, prema riječima direktorice te ustanove, Ljiljane Adžić trenutno je deset medicinskih radnika, uključujući i tehničko osoblje, kovid pozitivno, dok zaposleni u Domu zdravlja dnevno obave i do 450-500 pregleda.

Bonus video: