U CRNVO nezadovoljni: Glavni grad ne daje dovoljno za NVO

Glavni grad, kako su kazali iz CRNVO, ostao je pri svome da se NVO dodjeljuju “sredstva iz budžeta Glavnog grada u iznosu od najmanje 0,1 odsto planiranih budžetskih sredstava umanjenih za kapitalni budžet i otplatu duga”

4303 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković

Glavni grad finansiraće projekte nevladinih organizacija u manjem iznosu nego što to čine države regiona, pa i druge crnogorske opštine.

Ujedno, Glavni grad nije prihvatio predlog da nezavisni procjenjivač projekata ne može da bude lice koje je član organa političke partije.

To su juče kazali iz Centra za razvoj NVO (CRNVO), komentarišući Nacrt odluke o uslovima i postupku finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija, koji je pripremio Sekretarijat za lokalnu samoupravu Glavnog grada.

Iz CRNVO kazali su da taj Nacrt obesmišljava finansiranje, pa i saradnju Glavnog grada i NVO.

Glavni grad, kako su kazali, ostao je pri svome da se NVO dodjeljuju “sredstva iz budžeta Glavnog grada u iznosu od najmanje 0,1 odsto planiranih budžetskih sredstava umanjenih za kapitalni budžet i otplatu duga”.

“To rješenje u praksi podrazumijeva da će Glavni grad za projekte NVO izdvajati ubuduće manje u odnosu na dosadašnja inače nedovoljna izdvajanja, jer predviđeni procenat iznosi 35.623,45 eura”, kazali su iz CRNVO. Predlog te NVO bio je da se za finansiranje projekata NVO izdvaja najmanje jedan odsto tekućeg godišnjeg budžeta Glavnog grada, što je 350.623,45 eura.

“Glavni grad ne bi trebalo da utvrđivanje ovog procenta posmatra kao neopravdani trošak, već kao investiranje u podizanje kvaliteta života građana, kao i u razvoj kapaciteta samih NVO imajuću u vidu činjenicu da bi ta sredstva bila usmjerena na realizaciju javnih politika...”, kazala je Lidija Knežević iz CRNVO.

Dodaju i da je taj trošak “mnogo manji u odnosu na iznose koje glavni gradovi zemalja u okruženju dodjeljuje za finansiranje projekata i programa NVO”, te da je Grad Zagreb tokom 2019. dodijelio 6.348.697, Sarajevo pola miliona u 2019, a u ovoj godini 639.603 eura.

Kazali su i da više novca od Glavnog grada izdvajaju i druge crnogorske opštine - Opština Kotor, Budva, Bijelo Polje, Herceg Novi.

Bonus video: