Bratić se sastala sa predstavnicima Sindikata prosvjete, Udruženja „Roditelji“ i NVO NARDOS

Razgovarali o nastavku školske godine i izazovima sa kojima se suočavaju nastavnici, djeca i roditelji u uslovima pandemije

9103 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić sa saradnicima sastala se danas u prostorijama Ministarstva prosvjete sa predstavnicima Sindikata prosvjete, Udruženja „Roditelji“ i NVO Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore (NARDOS), sa kojima je razgovarala o nastavku školske godine i izazovima sa kojima se suočavaju nastavnici, djeca i roditelji u uslovima pandemije.

Sastanku su prisustvovali v.d. predsjednika Sindikata prosvjete, Slavka Bošković, potpredsjednici Sindikata prosvjete, Stanka Vukčević, predsjednik Glavnog odbora Sindikata prosvjete, Milić Tajić, direktorica Udruženja „Roditelji“, Kristina Mihailović, koordinatorka programa u Udruženju „Roditelji“, Lepa Žunjić i predsjednik NVO NARDOS, Savo Knežević.

"Ministarka Bratić je rekla da je Ministarstvo prosvjete otvoreno za predloge Sindikata i civilnog sektora, kako bi se u aktuelnim epidemiološkim uslovima pružio maksimum znanja djeci i sačuvalo njihovo zdravlje. Zato je, kako je istakla, važno osluškivati potrebe djece, roditelja i nastavnika, te zajednički rješavati izazove. Predstavnici Sindikata prosvjete su naglasili da bi valorizacija povećanog obima rada nastavnika trebalo da bude jedan od prioriteta, te da bi se ovo pitanje trebalo sistemski riješiti. Oni su, takođe, iznijeli predlog da se prosvjetni radnici nađu među prioritetnim kategorijama stanovništva za vakcinaciju protiv koronavirusa", piše u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Na sastanku je bilo riječi i o tehničkoj opremljenosti djece i nastavnika za učenje na daljinu, te o načinima kojima bi se pomoglo učenicima i nastavnicima koji nemaju mogućnosti da kvalitetno isprate i izvode nastavu.

"U tom smislu, predstavnici Udruženja „Roditelji“ osvrnuli su se na projekat podrške socijalno ugroženim porodicama koji rade u saradnji sa UNICEF-om, a u okviru kojeg je nabavljen dio opreme za ovu kategoriju učenika. Oni su istakli da je potrebno nastaviti sa ovom vrstom pomoći, kako bi sva djeca bila u mogućnosti da na jednak način prate nastavu. Kristina Mihailović je kazala da u Udruženju smatraju da ne treba da se primjenjuje univerzalni model nastave u svim školama i opštinama, već da se od narednog polugodišta nastava organizuje u skladu sa kapacitetima škola i epidemološkom situacijom, kako bi se djeca vratila u škole, uz poštovanje propisanih mjera. Predstavnice Udruženja su se predstavnikom NVO NARDOS se saglasile da je potrebno da se bar jednom od roditelja djece sa posebnim obrazovnim potrebama omogući plaćeno odsustvo sa rada."

Predstavnici Sindikata i nevladinih organizacija su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti da u kratkom roku od stupanja na dužnost ministarke Bratić razgovaraju sa njom i njenim saradnicima, te da u narednom periodu zajednički naprave plan i model nastave za drugi dio školske godine.

Bonus video: