Da li je zlato u krizi ili novac sve više vrijedi?

Prema podacima svjetskog savjeta za zlato, tražnja za zlatom smanjena je 50% u odnosu na period kada je zlato bilježilo rekordnu vrijednost

30936 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zlatara Gold
Foto: Zlatara Gold

Iskusni ulagači znaju da zlato nema konkurenciju kada je u pitanju očuvanje vrijednosti imovine. Zlato se hiljadama godina unazad pokazalo kao najpouzdaniji saveznik mudrim ulagačima u kriznim situacijama. Ništa drugačije nije bilo ni u 2020. godini kada je pandemija svakog čovjeka dovela u opasnost i neizvijesnost. Zlato je na svoj način odreagovalo na neizvijesnost i uznemirenost – uvećanjem svoje vrijednosti od 30%. Kao rezultat toga desilo se da je vrijednost fine unce zlata zabilježila vrijednost od 2.070 dolara u avgustu ove godine.

Najava vakcine za zaštitu od Covid-19 na trenutak je smirila svijet i smanjila tražnju za najvrijednijim plemenitim metalom. Prema podacima svjetskog savjeta za zlato, tražnja za zlatom smanjena je 50% u odnosu na period kada je zlato bilježilo rekordnu vrijednost.

Smanjenje agregatne tražnje i svakodnevne informacije o završnim fazama testiranja vakcine implicirali su negativno kretanje zlata. Tako imamo situaciju da zlato iz sedmice u sedmicu bilježi nižu vrijednost.

Ulagači koji su pred očima vidjeli kraj svijeta, tj. krah svjetske ekonomije usled neizvijesnosti koja se naglo pojavila, donosili su često ishitrene odluke. Na taj način povećan je promet nekretnina, zemljišta i ostalih oblika konkretne imovine. Među takvim ulagačima bilo je i onih koji su se opredijelili za kupovinu zlata.

Kada je zlato počelo da bilježi negativnu vrijednost, upali su u novu paniku i po svaku cijenu su željeli da se oslobode zlata. To je definitivno bila pogrešna odluka. Ulaganje u zlato je prevashodno dugoročno ulaganje. Najbolji zaključak o isplativosti ulaganja u zlato možemo izvesti ako posmatramo kretanje vrijednosti zlata u poslednjih 20 godina. Vrijednost zlata u posmatranom periodu uvećala se 450%.

U investicionoj kući Goldman Saks smatraju da se vrijednost zlata trenutno nalazi na najnižem nivou u drugom šestomjesečju 2020. godine.

To se može posmatrati na dva načina:

Ako bismo poredili vrijednost zlata i vrijednost novca trenutno, zaključili bismo da je vrijednost novca porasla u odnosu na vrijednost zlata. Međutim, to nije tako. Novac se kontrolisano multiplicira za sprečavanje recesivnih efekata u cijelom svijetu. To ukazuje da vrijednost novca ne može jačati, već nasuprot tome, slabiti. Najbolji parameter za praćenje amortizacije novca, tj. inflacije, jeste ako posmatramo cijene nekretnina. Nekretnine vidimo svuda oko nas, gotovo da postaju neograničen resurs, a cijena im raste iz dana u dan. To je u suprotnosti sa ekonomskom logikom. To je samo dokaz da novac iz dana u dan sve manje vrijedi.

Drugi dokaz o gubitku vrijednosti novca predstavljaju niske kamatne stope koje su najniže u dosadašnjoj istoriji. U većini zemalja Evropske unije na snazi su negativne kamatne stope. To zapravo govori da novca na monetarnom tržištu ima previše i da mi plaćamo finansijskim institucijama da nam čuvaju novac.

Sa druge strane, zlato je ograničen resurs koji se ne može štampati i multiplicirati. Potrebe za zlatom su sve veće. Države dio svojih deviznih rezervi štite ulaganjem u zlato. Sve ove činjenice dugoročno dominantno utiču na rast vrijednosti zlata.

Novac koji nije poslovno angažovan vremenom se amortizuje kroz rast vrijednosti proizvoda koje kupujemo. Opšti porast cijena svima je poznat kao inflacija. Projektovana inflacija na svjetskom nivou je 3% gpdišnje. To zapravo znači da, nezavisno od toga da li koristimo novac ili ne, on svake godine vrijedi 3% manje.

Najbolje rješenje za zaštitu novca koji nije poslovno angažovan od amortizacije tj. inflacije, jeste ulaganje u investiciono zlato. Investiciono zlato jeste najkvalitetnije zlato. Čistoća investicionog zlata je 99,99%.

Sve informacije o kupovini investicionog zlata možete dobiti posjetom internet stranice:

OVDJE

Cijene investicionog zlata možete pratiti :

OVDJE