Struka struku slabo čuje

Iz Instituta kažu da nisu predložili ublažavanje, nema informacije o tome da li su Komisija i Savjet formirani

46065 pregleda 237 reakcija 39 komentar(a)
Zabrana izlaska iz objekta stanovanja od 22 do pet sati, Foto: Savo Prelević
Zabrana izlaska iz objekta stanovanja od 22 do pet sati, Foto: Savo Prelević

Institut za javno zdravlje (IJZ) predložio je prije dva dana Ministarstvu zdravlja da produži mjere protiv širenja koronavirusa koje su važile do danas, ali je taj resor juče ublažio većinu prethodno donesenih ograničenja.

Iz Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović, saopšteno je da su od sinoć na snazi nove mjere, između ostalog, zabrana kretanja od 22 do pet sati, međugradskog saobraćaja od petka u 22 do ponedjeljka u pet, rad ugostiteljskih objekata od sedam do 18, a supermarketa i tržnih centara do 20 časova...

“Vijestima” iz tog resora juče nisu odgovorili da li će i kada mjere da budu objavljene u Službenom listu, kako bi stupile na snagu i da li je ispoštovana zakonska procedura, po kojoj Ministarstvo donosi mjere na predlog IJZ. Iako su saopštene ranije juče, do zaključenja teksta mjere nijesu bile objavljene na internet stranici Službenog lista.

Iz IJZ juče nisu “Vijestima” odgovorili da li se smanjio rizik od širenja infekcije novim koronavirusom.

“Institut za javno zdravlje je juče Ministarstvu zdravlja poslao prijedlog za produženje važećih mjera, a na osnovu četrnaestodnevnog presjeka.

Ministarstvo zdravlja je danas donijelo set novih mjera za sprečavanje širenja infekcije koronavirusa u Crnoj Gori”, piše u odgovoru. Iz te ustanove, čiji je direktor Boban Mugoša prekjuče podnio ostavku, apelovali su na sve građane da poštuju zvanične mjere, a nadležne službe da sankcionišu svako kršenje.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa da mjere, odnosno naredbe u cilju sprečavanja zaraznih bolesti, donosi Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta.

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će prilikom donošenja novih mjera slušati struku i građane.

„Ići ćemo u dva pravca: donosićemo nove mjere i tražićemo njihovo striktno poštovanje. Planiramo da sprovedemo istraživanja među građanima i na osnovu njihovih rezultata prilagodimo dalji plan mjera“, kazao je Krivokapić za Dojče vele (DW). On je rekao da će da budu formirana dva stručna tijela - Savjet i Komisija za kontrolu zarazne bolesti.

“Savjet će biti formiran pri vladi, i vlada će na osnovu preporuka Savjeta donositi plan daljih mjera. Dakle, Savjet će preuzeti funkciju NKT, a predloge mjera će donositi u saradnji s Komisijom, koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja“.

Krivokapić je kazao i da će mjere prvo predlagati IJZ, a premijer će, u dogovoru s članovima vlade, prihvatati ili odbijati predlog mjera Savjeta. Do sinoć nije objavljeno da li su Komisija i Savjet formirani, ko su njihovi članovi, kao ni da li su oni predložili nove mjere.

Nove mjere od danas na snazi

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je i da su nove mjere zabrana masovnih okupljanja u zatvorenim i otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije), zabrana okupljanja u objektima stanovanja, koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva osim lica koja njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica, kao i lica u slučaju hitnih radova u objektu stanovanja (struja, voda i slično). Zabranjene su posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite, kao i pritvorenim licima i licima koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od četiri punoljetna lica u grupi na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke. Saopšteno je da su vjerske zajednice obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

“Vjerske obrede uz istovremeno prisustvo vjernika u vjerskom objektu obavljati tako da se obezbijedi najmanje 10m2 prostora po osobi. Vjerske zajednice su obavezne odrediti jedno ili više lica koja će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance. Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje dva metra. Zabranjeno je dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe. Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez dolaska u vjerske objekte”, saopšteno je.

Sahrane umrlih lica i primanje saučešća obavljaju se isključivo u užem krugu porodice, najviše 10 osoba.

Rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi, supermarketi, hipermarketi) dozvoljen je od sedam do 20 časova, kao i privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni i slično).

U skladu sa površinom objekta i brojem korisnika, potrebno je obezbijediti jedno ili više lica koja će kontrolisati poštovanje mjera - korona redari.

Zabranjen je rad noćnih klubova/barova i diskoteka, dok je rad ostalih ugostiteljskih objekata organizovan u terminu od sedam do 18 časova i potrebno je odrediti lice odgovorno za poštovanje i kontrolu propisanih mjera.

Mjerama je, između ostalog, propisano da se prijepodnevni sati koriste za nabavku prehrambenih proizvoda, trgovinu i druge aktivnosti koje zahtijevaju boravak na javnim mjestima...

Registrovan 591 inficirani, šest pacijenata preminulo

Laboratorije IJZ, druge javne i privatne laboratorije registrovale su juče 591 novi slučaj koronavirusa među 2.086 analiziranih uzoraka.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 226 novoinficiranih, Nikšića 62, Herceg Novog 47, Cetinja 43, Bara i Danilovgrada po 28, Bijelog Polja 26, Pljevalja 24, Berana 22, Budve i Tivta po 19, Kotora 12, Rožaja 10, Tuzi osam, Ulcinja, Mojkovca i Plužina po četiri, Kolašina tri i Šavnika i Plava po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (2), Cetinja (2), Budve i Nikšića. Najstariji preminuli je imao 84 godine, a najmlađi 62 godine (1958. godište). Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 540, a od početka godine 549”, piše u saopštenju.

Prijavljen je oporavak 401 pacijenta.

Ministarstvo otvoreno za predloge djece, sindikata i NVO

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta otvoreno je za predloge Sindikata prosvjete i civilnog sektora, kako bi se u aktuelnim epidemiološkim uslovima pružio maksimum znanja djeci i sačuvalo njihovo zdravlje, kazala je resorna ministarka Vesna Bratić.

Ona se juče sastala sa predstavnicima Sindikata, Udruženja „Roditelji“ i Nevladine organizacije “Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju” (NARDOS), sa kojima je razgovarala o nastavku školske godine i izazovima sa kojima se suočavaju nastavnici, djeca i roditelji u uslovima pandemije.

Bonus video: