Protiv požara najbolja prevencija

Nadležni treba da pooštre zakonske regulative protiv nesavjesnih građana koji pale šumske lokalitete

816 pregleda 0 komentar(a)
NVO “Putevima predaka”, Foto: NVO “Putevima predaka”
NVO “Putevima predaka”, Foto: NVO “Putevima predaka”

Za više od 95 odsto požara u prethodnoj godini kriv je ljudski faktor.

Taj podatak iznijet je na tribinama u Nikšiću, organizovanim kako bi se građanima Nikšića skrenula pažnju na prevenciju požara u park šumi Trebjesa u Nikšiću.

Dvije uzastopne tribine organizovalo je Nevladino udruženje “Putevima predaka”, a gosti su bili vatrogasci-spasioci iz Službe zaštite i spasavanja Goran Tripković i Dragutin Vujović, koji je član i Gorske službe spasavanja.

“Sa tribine je apelovano da se posveti veća pažnja zaštiti od požara šumskog kompleksa Trebjesa kroz veću ažurnost nadležnih kako bi sačuvali Trebjesu za nove generacije”, piše u saopštenju koje potpisuje predsjednica Udruženja Ana Petrović Njegoš.

Prvoj tribini su prisustvovali predstavnici više ekoloških NVOa, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i lokalne Turističke organizacije.

“Vujović je na drugoj tribini sa mladim ekološkim aktivistima i volonterima koji se bave zaštitom životne sredine, govorio o kritičnim zonama lokaliteta park šume Trebjesa koje su najosjetljivije na požare, kao i o modelima zajedničkog djelovanja institucija sistema i građana u cilju preventivnog djelovanja protiv požara, Apelovano je na nadležne da se pooštri zakonska regulativa protiv nesavjesnih građana koji vrše paljenje šumskih lokaliteta i goleti, kao i apel za mlade da se masovnije uključe u akcije pošumljavanja”, istakla je Petrovićeva.

Tribine su realizovane u sklopu projekta “Pošumimo Trebjesu” koji se realizuje uz podršku “Medija tima” i finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Do sada je organizovano nekoliko akcija pošumljavanja tokom kojih je posađeno 3.500 sadnica, a do kraja projekta koji traje osam mjeseci, planirane su još dvije, isto toliko akcija čišćenja Trebjese, tri ekološke radionice za djecu, kao i podjela informatora o zaštiti od požara građanima Nikšića.

Bonus video: