Ašanin: Odjeljenje pedijatrije Opšte bolnice u Nikšiću biće rekonstruisano do avgusta

Dio sredstava, prema njegovim riječima, biće iskorišten za nabavku dijela medicinske opreme, kako bi postojeću zamijenili novom

4913 pregleda 5 komentar(a)
Odjeljenje pedijatrije Opšte bolnice Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Odjeljenje pedijatrije Opšte bolnice Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Do avgusta naredne godine Odjeljenje pedijatrije Opšte bolnice u Nikšiću biće rekonstruisano, a planirana je i realizacija programa energetske efikasnosti, koja zbog situacije sa koronavirusom nije izvedena u septembru.

“Odlukom Vlade u avgustu Opšta bolnica Nikšić dobila je 400.000 eura za rekonstrukciju Odeljenja pedijatrije. Već smo izradili projektnu dokumentaciju, očekujemo da se ovih dana raspiše tender, tako da ćemo, kako je plan, do marta ili aprila, dati na korišćenje jedan izuzetno moderan prostor, sa novom opremom i svim onim što treba da ide uz to odjeljenje. Naši najmlađi sugrađani imaće još bolje uslove za smještaj i liječenje”, kazao je direktor Opšte bolnice, Ilija Ašanin.

Dio sredstava, prema njegovim riječima, biće iskorišten za nabavku dijela medicinske opreme, kako bi postojeću zamijenili novom.

“U septembru je trebalo da se realizuje projekat energetske održivosti, vrijednosti 860.000 eura, kojim će na zgradi hirurškog paviljona biti zamijenjena kompletna spoljna stolarija, dotrajali liftovi i kotlovi. Kada se to uradi onda će Opšta bolnica Nikšić biti ustanova koja će, stvarno, sa razlogom, a može i sada da se kaže, da je jedna od najmodernijih ustanova u zdravstvenom sistemu Crne Gore kada su u pitanju opšte bolnice”, istakao je Ašanin.

Zahvaljujući donaciji Elektroprivrede Crne Gore, u iznosu od 50 hiljada eura, nabaviće OCT aparat, skener za oko, aparat koji prema riječima Ašanina, ima samo Klinički centar Crne Gore, dok su od sredstava koje im je donirala Ambasade Slovačke kupili pet najmodernijih 12-kanalnih EKG aparata koje su dali na upotrebu kovid bolnici. “Uskoro ćemo dobiti i jedan moderni ultrazvučni aparat sa kardiološkom sondom za potrebe Opšte bolnice Nikšić”, kazao je Ašanin i dodao da su u prethodnom periodu kroz donacije nabavljena dva automobila, za potrebe hemodijalize i Hitne medicinske službe.

Podsjetio je da je skoro 90 odsto svih kapaciteta Opšte bolnice, najveće u Crmoj Gori, renovirano i da je dovedeno do apartmanskog smješaja.

“Bitnije od toga jeste da je za sve ovo vrijeme nabavljen ogroman broj moderne savremene opreme koja je instalirana u renoviranim prostorima. A ono što je najbitnije i što mislim da treba da bude posebno nagašeno jeste da je Opšta bolnica prije devet godina imala 30 ljekara, a danas 80”, kazao je Ašanin.

Iako niko nije mogao ni slutiti da će ovakva pošast zadesiti čovječanstvo, Ašanin je kazao da je zgrada internih bolesti spremno dočekala kovid pacijente, jer je to jedina takva zgrada u zdravstvenom sistemu Crne Gore u kojoj iznad svakog kreveta postoji centralni razvod svih gasova.

“To i jeste vizija ove Opšte bolnice – da ona bude ne samo respektabilna u Crnoj Gori nego i šire u okruženju”, zaključio je Ašanin.

Bonus video: