Berane: Otkriven spomenik ruskom maršalu Georgiju Žukovu

On je dodao da se na ovaj način šalju jasne poruke jačanja bliskih prijateljskih odnnosaizmedju dvije države, kao i poruke antifašizma i slobode iz slobodarskih Berana

7727 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Danas u Beranama, Foto: Tufik Softić
Danas u Beranama, Foto: Tufik Softić

Predsjednik opstine Berane Dragoslav Šćekić i ambasador Rusije Vladislav Maslenikov otkrili su danas u Beranama spomenik poznatom ruskom maršalu iz Drugog svjetskog rata Georgiju Žukovu.

Šćekić je kazao da se spomen bista najodlikovanijem maršalu u istoriji Sovjetskog Saveza i Rusije otkriva Dan heroja otadžbine.

“Spomen bista je dar Ruske federacije Opštini Berane i njenim građanima na radost snaženje i unapređenja kulturnih i istorijskih veza naših naroda” rekao je Šćekić.

On je dodao da se na ovaj način šalju jasne poruke jačanja bliskih prijateljskih odnnosaizmedju dvije države, kao i poruke antifašizma i slobode iz slobodarskih Berana.

Danas u Beranama
Danas u Beranamafoto: Tufik Softić

“Maršalu Žukovu je mjesto u Beranama jer je ovaj kraj u Drugom svjetskom ratu bio sinonim borbe i istinske ljudske vrijednosti, oličene u borbi protiv fašizma i za neki bolji i pravedniji svijet” - kazao je predsjednik opstine Berane.

On je rekao da “nastavljamo našu zajedničku borbu na putu antifašizma i njegovanja tradicija i vrijednosti, vratimo na najviši nivo saradnju i prijateljstvo Crne Gore i Rusije”.

Na skromnoj svečanosti u Cvjetnom parku zbog zdravstvenih mjera, prisutne je pozdravio i ambasador Maslenikov koji se zahvalio Beranama na ovoj inicijativi.

Otkrivanju biste maršalu Žukovu prisustvovao je i administrator MCP i episkop budimljansko niksicki Joanikije, kao i gradonačelnik Budve Bato Carević.

Otkrivanje spomenika u Beranama bila je prilika za niz bilateralnih susreta i razgovora.

Carević položio vijenac

Gradonačelnik Budve Marko Carević položio je danas vijenac na spomenik generalu Žukovu u Beranama.

Carević i Jovanović polažu vijenac u Beranama
Carević i Jovanović polažu vijenac u Beranamafoto: Opština Budva

U delegaciji je i šef kabineta Nikola Jovanović.

Bonus video: