SDP: Borovinić Bojović da se u potpunosti pridržava mišljenja struke

Iz te partije naveli su da je u prvom obraćanju javnosti Borovinić Bojović upravo istakla značaj struke i fokusiranost na zdravlje građana

6294 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SDP
Ilustracija, Foto: SDP

Nove mjere za sprečavanje širenja koronavirusa nijesu donešene u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i pozvali ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović da se u potpunosti pridržava zakonskih odredbi i mišljenja struke.

Iz te partije naveli su da je u prvom obraćanju javnosti Borovinić Bojović upravo istakla značaj struke i fokusiranost na zdravlje građana.

“Ali jučerašnje mjere koje je donijelo Ministarstvo nijesu donešene u skladu sa preporukama IJZ-a”, kazali su iz SDP-a.

Iz te partije su poručili da se bitka za zdravlje građana mora voditi u skladu sa preporukama struke, unutar postojećeg zakonskog okvira.

“Ukoliko IJZ nije dao preporuku za popuštanje mjera za borbu protiv epidemije koronavirusa, ministarka je morala uzetu u obzir tu činjenicu i postupiti u skladu sa Zakonom koji je u ovom slučaju jasan”, naveli su iz SDP-a.

Oni su kazali da bi svako volio da sve restriktivne mjere postanu prošlost i da se ovakva situacija nikad ne ponovi.

“Svi mi kao građani smo ponekad imali osjećaj da određene mjere nijesu do kraja jasne, ili da imaju efekta”, dodali su iz SDP-a.

Kako su naveli, mora biti jasno da iza svake mjere mora postajati odluka utemeljena na preporukama onih koji su najpozvaniji da ih donose, a to je u ovom slučaju IJZ.

Iz SDP-a su podsjetili da je IJZ odigrao značajnu ulogu u borbi protiv epidemije i da je radom stručnjaka pokušao spriječiti teške posljedice koje su nastale po zdravlje građana Crne Gore.

“Stoga još jednom pozivamo ministarku da ubuduće odluke, ne samo kad je u pitanju borba protiv koronavirusa, donosi na osnovu mišljenja struke i važećih zakonskih odredbi”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: