Media centar: RTCG pod hitno da prekine ugovor sa Nikčević

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković dodaje se da Nikčević nikada nije trebala da bude angažovana na Javnom servisu

13502 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Tamara Nikčević, Foto: Screenshot/RTCG
Tamara Nikčević, Foto: Screenshot/RTCG

Media centar je pozvao menadžment nacionalnog javnog servisa da pod hitno raskine ugovor sa novinarkom Tamarom Nikčević i prestane sa emitovanjem njene autorske emisije ‘Teleskopija’ i za njene ispade smatraju da je najodgovoriniji Savjet RTCG.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković dodaje se da Nikčević nikada nije trebala da bude angažovana na Javnom servisu.

"Novinarka Nikčević svojim pogrešnim shvatanjem novinarske profesije i služenja javnom interesu nije nikada ni trebala da bude angažovana na nacionalnoj javnoj televiziji, jer je svojom jednostranošću i pristupom dodatno kompromitovala RTCG kao medij društva, odnosno svih crnogorskig građana i građanki, što je eskaliralo u vidu profesionalno i ljudski neprihvatljivih optužbi na račun ambasadorke SAD u Crnoj Gori, izrečenih u u emisiji koja je bila na programu 8. decembra 2020. godine", saopšteno je iz Media centra.

Naglasili su da je za isprad najodgovorniji Savjet RTCG.

“Media centar za posljednji neprofesionalni postupak novinarke Nikčević smatra najodgovornijim Savjet RTCG koji je odobrio programski plan TVCG u kome je ponuđena emisija ‘Teleskopija’, koja je predstavljena kao emisija koja će se baviti “društvenim pitanjima regionalnog karaktera”, a kasnije tolerisao odstupanja od toga koncepta emisije. Niko od članova Savjeta RTCG nije javno problematizovao odstupanja koncepta emisije od programskog plana TVCG ali ni ni kršenje profesolanih principa i standarda u emisiji ‘Teleskopija’ koja je služila isključivo za saopštavanje stranačkih poruka dojučerašnje vlasti”, saopšteno je iz Media centra.

U saopštenju je istaknuto da Media centar se istrajno zalaže za oslobađanje RTCG od političke kontrole i njegovo stavljanje pod kontrolu onih kojima treba da služi – građanima i društvu u cjelini.

“Sada je prilika da se preduzmu ozbiljni i odgovorni koraci u tome smjeru, a prvi je izmjena postojećeg zakona o RTCG i obezbijede normativne pretpostavke za nezavisnost RTCG”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: