Bivša vlast u Tivtu povoljne stambene kredite dijelila uoči izbora

Odluka omogućava izuzetne povoljnosti dobitnicima takvih kredita i umanjenje čak do 80 odsto

6495 pregleda 65 reakcija 5 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Služba zaštite Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Služba zaštite Tivat

Iako su dodjele stambenih kredita službenicima i funkcionerima lokalne uprave proteklih godina bile u žiži javnosti i nerijetko bile predmet pravih skandala, posebno u slučaju kredita za navodnu kupovinu stana koji je uzeo bivši gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS), bivša lokalna vlast Tivta koju je činila koalicija DPS-SD-HGI, iskoristila je i posljednju godinu svog mandata da na ovaj problematičan način časti svoje funkcionere i namještenike novcem poreskih obveznika.

Tako je Opština ove godine za te svrhe utrošila skoro 80 hiljada eura iz svog budžeta, a zanimljivo je da je čitava procedura kojom su te pare podijeljene službenicima i funkcionerima, sprovedena krajem januara i u februaru - nepuna dva mjeseca prije termina za lokalne izbore u Tivtu koji je trebalo da budu održani 5. aprila, ali su odloženi zbog prvog talasa epidemije koronavirusa. Umjesto početkom aprila, lokalni izbori su održani 30. avgusta, a na njima je dotadašnja vladajuća koalicija pretrpjela težak poraz.

“Korisnici sredstava iz budžeta Opštine Tivat kojima je ove godine isplaćeno na ime pozajmica i kredita ukupno 79.997,99 eura su Jovana Đukanović, Boro Radnjić, Slađana Drakulović, Božidar Uskoković, Rajko Samardžić, Sanela Fičer i Marija Sijerković”, rečeno je “Vijestima” iz Sekretarijata za finansije Opštine Tivat na čijem je čelu odnedavno v. d. sekretar Jovan Brinić (Narod pobjeđuje).

Njima su dodijeljeni krediti “za poboljšanje uslova stanovanja” i to po oglasu koji je za te svrhe bivša gradska administracija raspisala 22. januara.

“Uslovi za dodjelu kredita prema Odluci o rješavanju stambenih potreba službenika i namještenika su isti za sve službenike i podrazumijevaju rok otplate od pet godina, kamatnu stopu od dva odsto bez grejs perioda, sa rokom uplate rate do petog u mjesecu za tekući mjesec”, pojasnio je Brinić.

Ta odluka omogućava dobitnicima kredita i brojne povlastice kada je u pitanju umanjenje iznosa koji će oni na kraju vratiti Opštini, i to po pet odsto za svaku godinu staža i dodatnih tri procenta za svaku godinu za koju je dobitnik kredita bio obaveznik plaćanja doprinosa za stambenu izgradnju, pa se ukupna obaveza vraćanja kredita može umanjiti čak i do 80 odsto.

Prema podacima Sekretarijata za finasije, Jovani Đukanović, sekretarici bivšeg gradonačelnika Kusovca, odobren je iznos od 4.881 eura, Boru Radnjiću - vatrogascu u Službi zaštite i spasavanja odobren je iznos od 5.236, Slađani Drakulović - zastupnici imovinsko-pravnih interesa Opštine 4.931, dok je Božidaru Uskokoviću, takođe vatrogascu-vođi smjene u SZS, odobren iznos od 5.872 eura. Inspektoru II za lokalne puteve Rajku Samardžiću odobren je iznos od 4.499, dok je Saneli Fičer - samostalnoj savjetnici III za operativne poslove i preventivne aktivnosti u SZS odobren iznos od 4.575 eura.

Najveći dio novca koji je bivša tivatska vlast ove godine iz budžeta izdvojila za kućenje svojih službenika i funkcionera, međutim, otišao je u ruke Marije Sijerković (DPS), glavne administratorke Opštine Tivat. Njoj je, po oglasu koji je takođe 22. januara raspisala Komisija zarješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik opštine i dugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu, dodijeljeno 50.000 eura i to za “kupovinu stana”.

“Kada su u pitanju uslovi i iznosi dobijenog kredita prema Odluci o rješavanju stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik opštine i dugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu, predviđen je rok otplate od 20 godina, kamatna stopa dva odsto bez grejs perioda”, saopšteno je “Vijestima” iz Sekretarijata za finansije.

Ova Odluka, takođe, omogućava izuzetne povoljnosti dobitnicima takvih kredita, pa se obaveza vraćanja i njima, zavisno od godina staža i vremena plaćanja stambenih doprinosa, takođe može umanjiti za čak do 80 odsto. Na sličan način tokom mandata prethodne DPS-SD-HGI vlasti, u decembru 2017, stambeni kredit od 52.000 eura pod vrlo kontroverznim okolnostima i uz diskutabilnu dokumentaciju, dodijeljen je tadašnjem potpredsjedniku opštine i kasnijem gradonačelniku Siniši Kusovcu, odnosno tadašnjoj predsjednici opštine Snežani Matijević (DPS).

Kusovac će od dobijenih sredstva u narednih 20 godina Opštini Tivat vratiti tek 14.560 eura, dok je Matijevićeva kojoj je dodijeljen kredit 33.673 eura, u obavezi da u roku od 10 godina Opštini vrati ukupno 6.735 eura. Predsjednik lokalnog parlamenta za vrijeme bivše vlasti Ivan Novosel (DPS) takođe je prethodnih godina u više navrata “rješavao svoje stambeno pitanje” sredstvima i imovinom Opštine Tivat koja mu je za te svrhe svojevremeno dodijelila plac koji je bio u gradskom vlasništvu, te čak četiri ultrapovoljna stambena kredita, u ukupnom iznosu od preko 55 hiljada eura.

Bonus video: