Popa: Zabrinjavajući slučajevi povrede ljudskih prava tokom pandemije

Ministar Leposavić je najavio da će oformiti Direktorat za zaštitu osoba sa invaliditetom i ponudio ombudsmanu Siniši Bjekoviću da potpišu sporazum o međusaradnji

24416 pregleda 76 reakcija 11 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2020. 18:57h

U Crnoj Gori smo svjedočili zabrinjavajućim slučajevima povreda ljudskih prava koja se odnose na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, slobodu izražavanja, slobodu okupljanja i slobodu kretanja u zemlji.

To je kazala šefica Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, navodeći da je kriza kovid-19 otkrila slabosti u funkcionisanju i pružanju javnih usluga u zemlji, poput onih u sektorima zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i pravde.

Popa
Popafoto: Savo Prelević

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra, u Podgorici je održana Konferencija “(Ne)poštovanje ljudskih prava tokom pandemije COVID-19", ” koju su organizovali Građanska alijansa, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Savjet Evrope i Ombudsman.

Popa je dodala da su su ranjive grupe u Crnoj Gori su pogođene mnogo više nego druge.

"Kriza kovida-19 je posebno uticala na prava i dobrobit crnogorskih žena i djece, koji su žrtve povećanog nasilja i diskriminacije tokom perioda zatvaranja", kazala je Popa.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je istakao da Crna Gora ima dobar zakonodavni okvir, a da ima puno prostora za napredak.

Leposavić
Leposavićfoto: Savo Prelević

Ministar Leposavić je najavio da će oformiti Direktorat za zaštitu osoba sa invaliditetom i ponudio ombudsmanu Siniši Bjekoviću da potpišu sporazum o međusaradnji.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović je istakao da je Ustavni sud propustio da reaguje na vrijeme, odnosno da uzme u razmatranje inicijativu za ocjenu ustavnosti Odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kojom su objavljivana imena lica kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoilozaciji u trajanju 14 dana.

Radović
Radovićfoto: Savo Prelević

Radović je istakao da je evidentno bilo da postoji selektivno sprovođenje propisa, odnosno da su građani hapšeni na ulici, dok su bili na klupi, a da druge strane političari su masovno kršili mjere, ali zbog toga nisu sankcionisani.

Bjeković
Bjekovićfoto: Savo Prelević

Ombudsman Siniša Bjeković je istakao da su ove godine imali najveći broj predmeta od kada postoje, ali da će dodatna analiza pokazati koji su razlozi toga.

Bjeković je naglasio da u Crnoj Gori, bez obzira na upozorenja, mjere i drugo, konstantno se bilježi porast porodičnog nasilja.

Popa je poručila da svi oni koji su bili izloženi riziku od siromaštva, diskriminacije ili nasilja prije pandemije, sada su još ranjiviji i zato im je potrebna solidarnost, podrška i zaštita cijelog društva sada više nego ikad.

Evgenia Giakoumopoulou, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici tom prilikom podsjetila je da se vlade suočavaju sa izazovima bez presedana i da se od njih traži da preduzmu izuzetne mere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od prijetnje COVID-19.

"Međutim, to ne znači da ljudska prava treba posmatrati kao luksuz – čak ni privremeno. Upravo u teškim vremenima najviše zavisimo od fundamentalnih vrijednosti koje nam služe kao putokaz. Sve više je slučajeva koji pokazuju da mjere izolacije i ograničenja kretanja, zajedno sa sve većim ekonomskim teretom, dovode do povećanja nivoa nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja. To zahtjeva snažniju reakciju kako bi se suprotstavili ovom fenomenu”.

Bonus video: