Demokrate: Crna Gora u riziku da ostane bez najljepše pjeskovite plaže, prizori dramatični

"Suvišno je i govoriti o ekonomskim i o ekološkim posljedicama sve izvjesnijeg gubitka Ade, podrazumijevamo da svi znaju da je to jedno od omiljenih ljetovališta u Crnoj Gori i da bi nepreduzimanje mjera u pravcu zaštite pjeskovite plaže zadao pretežak udarac kompletnom crnogorskom turizmu, od kojeg udarca je pitanje da li bi se ikada mogao oporaviti", navodi se u saopštenju

16055 pregleda 28 reakcija 14 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Demokrate
Ada Bojana, Foto: Demokrate

Nemar države tokom prethodnog perioda i briga o svemu drugom prije nego o onom što predstavlja istinsko bogatstvo naše zemlje, doveli su dotle da danas postoji rizik da Crna Gora ostane bez najljepše pjeskovite plaže, ne samo na našem dijelu Jadrana, Ade Bojane saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Kako navode, Ada je, umjesto da bude kopno sa svih strana okruženo vodom, u Crnoj Gori, u opasnosti da postane voda sa svih strana okružena vodom.

"Dramatični prizori nestajanja plaže koji se ogledaju u propadanju objekata na samoj plaži, a koje smo uspjeli da fotografišemo, jasno ilustruju da upozorenja o ovoj pojavi nisu nikakva lažna uzbuna, ni fatalistička prognoza, već stvarnost Ulcinja i Ulcinjana, koja se pred njihovim očima svakodnevno ispoljava, sve upornije", kaže se usaopštenju Demokrata.

Prema njihovim tvrdnjama, najgore u svemu je to što se krivica za nestajanje ekološkog dragulja nije sastojala ili nije sastojala samo u pasivnom odnosu i nepreduzimanju adekvatnih mjera da se Ada sačuva od neke npr. geološke depresije, nego, nažalost, u aktivnom odnosu koji je uključivao eksploataciju pijeska, time i devastaciju, na štetu Ade Bojane, uprkos ranijim apelima Ulcinjana koji su se glasno usprotivili produbljivanju desnog rukavca Bojane.

Oni su kazali da prizori sa fotografija u potpunosti objašnjavaju protest vlasnika objekata sa početka novembra koji su poručili: „Ne damo plažu“ i „Gasite mašine“.

"Kada bi se izrekla tvrdnja da su mašine od Ade Bojane napravile pustinju, takva tvrdnja bi bila samo donekle istinita, jer Adi, da bi bila i pustinja, nedostaje pijesak koji je, u međuvremenu, i u najvećoj mjeri, eksploatisan. Posrijedi je nešto mnogo gore i bezobzirnije po ovaj ekološki dragulj i njegov eko-sistem", smatraju u Demokratama.

Onis u apelovali na nosioce nove vlasti da u što hitnijem roku nađu načina da saniraju učinjenu štetu "koja već proizvodi nesagledive posljedice po Adu Bojanu".

Bonus video: