Radnik povrijeđen, istraga u toku

Iz Radničke partije tvrde da se povrede radnika zataškavaju, a iz Uniproma da sve rade po propisima

16285 pregleda 10 komentar(a)
Rudokop u Zagradu, Foto: Svetlana Mandić
Rudokop u Zagradu, Foto: Svetlana Mandić

Radnik kompanije North-Mine, koja je podizvođač na rudokopu Zagrad u nikšićkoj Župi, M. B. (22) iz Turske, povrijeđen je u nezgodi koja se dogodila u noći između 7. i 8. decembra, saopštili su iz Radničke partije.

“Više puta smo isticali da se zataškavaju povrede radnika, međutim kako među radnicima vlada strah zbog gubitka radnog mjesta, za nemile događaje u javnosti se ne zna. Stoga apelujemo na ispekciju rada da radi svoj posao. Radnička partija će kroz instutucije sistema, Skupštinu i Vladu istjerati pravdu i poštovanje za radničku klasu u Crnoj Gori“, poručio je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju do nezgode je došlo kada se kamena podzida u trenutku dok je M.B. bušio u jami, obrušila na njega. Prevezen je u Klinički centar, a prema informacijama “Vijesti” iz te zdravstvene ustanove su obavijestili podgorički Centar bezbjednosti da se kod njih nalazi turski državljanin koji je zadobio povrede na radu.

“Poslali smo ekipu da obezbijedi lice mjesta, a o slučaju smo obavijestili dežurnog tužioca i zajedno sa rudarskim inspektorom obavili uviđaj”, kazali su “Vijestima” iz policije.

Prema informacijama “Vijesti” povrijeđeni radnik je u prisustvu prevodioca dao izjavu, a policija će uzeti izjavu i od radnika koji su bili prisutni u trenutku incidenta. Iz tužilaštva je “Vijestima” rečeno da će se postupajući tužilac o slučaju izjasniti kada dobije svu potrebnu dokumentaciju.

Kako su iz kompanije Uniprom-metali, koja gazduje nikšićkim Rudnicima boksita, kazali “Vijestima“ M.B. je “prema ljekarskom nalazu dobrog zdravstvenog stanja i od petka će biti pušten na kućno liječenje”.

“Za konkretnu nezgodu koja se desila 8. decembra, kada je povrijeđen zaposleni koji je državljanin Turske, provedena je procedura u skladu sa zakonom, obaviješten je rudarski inspektor, koji je sa državnom tužiteljkom i predstavnicima uprave policije izvršio uviđaj na licu mjesta”, stoji u odgovoru Uniprom metali.

Kazali su da North-mine izvodi radove na rudniku Zagrad od jula tekuće godine, da zapošljava 42 radnika od čega je 26 iz Crne Gore i 16 iz Turske, kao i da su svi zaposleni kvalifikovani za radno mjesto na kojem obavljaju posao.

“Svi su osigurani u skladu sa Zakonom, posjeduju ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti i uvjerenje o obučenosti za bezbjedan rad. Svi zaposleni osigurani su na puni iznos zarade, sa beneficiranim radnim stažom, i redovno im se isplaćuju zarade sa pripadajućim porezima i doprinosima, što se može provjeriti uvidom u finansijske izveštaje. Redovno se vrše inspekcijski pregledi od strane republičke inspekcije o čemu postoje zapisnici o pregledu”, zaključuju iz Uniprom metali.

Bonus video: