Budžet Opštine Nikšić planiran na 23,5 miliona eura

U opštinskoj kasi Nikšića planirano 460 hiljada eura manje nego ove godine

11370 pregleda 10 komentar(a)
Nikšić, Foto: Boris Pejović
Nikšić, Foto: Boris Pejović

Budžet Opštine Nikšić za narednu godinu planiran je na 23,5 miliona eura, što je za 460 hiljada manje u odnosu na ovogodišnji.

Kako je kazala Sanija Fatić, sekretarka Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, projektovani budžet je rezultat trenutne situacije izazvane koronavirusom.

“Strukturu planiranih primitaka čine tekući od 14,25 miliona, od čega najveće učešće ima porez na nepokretnost, oko 5,6 miliona. Od tekućih primitaka sopstveni su 8,8 miliona, a ustupljeni 5,4 miliona. Planiramo da prenesemo tri miliona eura, pozajmice i krediti su 200 hiljada i transferi su šest miliona”, kazala je Fatić na javnoj raspravi.

Od prihoda će na izdatke tekućeg budžeta ići 19,4 eura, a na investicioni četiri miliona.

Kako je kazala Fatić, planiranim budžetom dio sredstava biće usmjeren na nova finansiranja, poput subvencija za otkup mlijeka, premije osiguranja, biljnu proizvodnju, a poljoprivredni proizvođači biće oslobođeni plaćanja poreza za poljoprivredno zemljište. Ukupni paket pomoći poljoprivrednim proizvođačima biće 636 hiljada, a pola miliona eura biće opredijeljeno za podršku za mlade.

Za narednu godinu planirane su investicije u iznosu od četiri miliona eura, i to za lokalnu infrastrukturu 2,18 miliona, za investiciono održavanje milion i po i ostale kapitalne izdatke 300 hiljada eura.

Prema riječima Živka Kecojevića, rukovodioca Službe za investicije, za narednu godinu planirano je uređenje kvartova, među kojima je i kvart iza Vračara, za koji je urađena projektna dokumentacija i uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača, biće urađen parking preko puta Dječjeg dispanzera, a radiće se i na poboljšanju saobraćanje infrastrukture, izgradnji vodovoda i rješavanju pitanja otpada.

Predviđeno je da za transfere bude izdvojeno 3,4 miliona eura.

Bonus video: