Stopiraj nasilje, progovori

"Cilj kampanje je da građane i učenike upoznamo sa pravima i načinima njihovog ostvarivanja”, kazala je Ivana Bojović, koordinatorka na projektu

1428 pregleda 64 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Obilježavajući 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, a u sklopu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za romske inicijative (CRI) organizovao je kampanju pod nazivom „Stopiraj nasilje, progovori“. Kampanja je sprovedena u sklopu dvogodišnjeg projekta “Inicijativa mladih kroz primjenu programa Y u lokalnim zajednicama”, a realizovana u nikšićkoj Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi i na gradskom Trgu.

“Ovo je peta po redu aktivnost ovog tipa, od ukupno šest, koliko je planirano u okviru projekta. Kampanji je prethodila online kampanja preko društvenih mreža koju smo započeli 25.novembra, na Međunarodni dan borbe nasilja nad ženama. Svakog dana postavljali smo po jedno slovo da bismo na kraju dobili poruku ‘Stopiraj nasilje’. Cilj kampanje je da građane i učenike upoznamo sa pravima i načinima njihovog ostvarivanja”, kazala je Ivana Bojović, koordinatorka na projektu.

Bojović
Bojovićfoto: Svetlana Mandić

Učenici prvog razreda Ekonomske škole, kao i građani Nikšića, dobili su promotivni materijal sa porukom “Stopiraj nasilje, progovori“ uz nezaobilazne, u skladu sa epidemiološkom situacijom, zaštitne maske. Međutim i đaci su se potrudili da prigodnim plakatom obilježe Međunarodni dan ljudskih prava.

“U sklopu projekta realizovali smo edukativne radionice u tri srednje stručne škole u Nikšiću, Beranama i Podgorici. Nažalost, zbog pandemije smo morali da stopiramo radionice. Planiran je kamp za mlade koji će biti realizovan čim se za to stvore uslovi“, kazala je Bojović.

Prethodne kampanje su se odnosile na Međunarodni dan ljudskih prava, Dan žena, podršku žrtvama nasilja i mentalno zdravlje.

“Cilj projekta je da se utiče na promjenu stavova i mišljenja o rodnoj ravnopravnosti i da se promovišu nenasilje i zdravi stilovi života”, kazala je Bojović.

Projekat "Inicijativa mladih kroz primjenu programa Y u lokalnim zajednicama", koji je započeo u maju prošle godine i traje do oktobra naredne, dio je regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu FAIR III", koji se sprovodi uz podršku CARE International i finansijsku podršku austrijske razvojne kooperacije.

Centar za romske inicijative je, takođe u cilju obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, u Podgorici organizovao dvodnevni trening po akreditovanom programu za osnovnu obuku stručnih radnika/ca, saradnika/ca i članova/ca multidisciplinarnih timova za prevenciju i suzbijanje dječjih ugovorenih brakova.

CRI je do sada identifikovala i procesuirala 85 slučajeva dječjih ugovorenih brakova. Tokom prošle i ove godine identifikovano je 13 slučajeva, od kojih je šest dobilo status žrtve trgovine ljudima.

Trening je održan u sklopu projekta “Jednaki pristup Romkinjama i Egipćankama u licenciranim servisima u Crnoj Gori”koji traje do kraja godine, a realizuje se uz finansijsku podršku UNDP-a.

Bonus video: