CZIP: Za unaprjeđenje turističke infrastrukture u NP Skadarsko jezero 280.000 eura

Vodeći partner na PA.CON projektu je Opština Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine - Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle

4704 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Marija Šoškić
Foto: Marija Šoškić

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore, u naredne dvije godine radiće na implementaciji projekta „Pannonia-Adria Connection - PA.CON", koji je podržala Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Vodeći partner na PA.CON projektu je Opština Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine - Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle.

Kako je saopšteno iz CZIP-a, ukupna vrijednost projekta za sve tri zemlje je 1,8 miliona eura, dok će za potrebe unaprjeđenja turističke infrastrukture Skadarskog jezera, kroz aktivnosti koje sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica i JP NPCG, biti investirano oko 280.000 eura.

"Razvoj turističke ponude u Nacionalnom parku mora podrazumijevati i ulaganje dodatnih napora u cilju zaštite prirode, pa će tako kroz ovaj projekat biti postavljen još jedan splav za gniježđenje pelikana. Takođe, biće postavljene dvije osmatračnice za posmatranje ptica, a centri za posjetioce u Virpazaru i Vranjini biće adaptirani i opremljeni dvogledima za one turiste koji žele da se bolje upoznaju sa pernatim stanovnicima jezera. Uzimajući u obzir da je Virpazar glavna polazna tačka najvećem broju turista koji se odluče da odmor provedu na Skadarskom jezeru, biće uložena dodatna sredstva u rekonstrukciju starog pružnog nasipa u Virpazaru, markaciju biciklističke staze Virpazar – Ckla, ali i u nabavku brodića na solarni pogon, električnih bicikala i pratećih solarnih stanica, sve sa ciljem promocije turističkih aktivnosti sa malim uticajem na životnu sredinu. Osim toga, planirana je nabavka tehničke opreme, postavljanje turističkih mapa i solarnih klupa na više lokacija na području Nacionalnog parka", navode iz CZIP-a.

Kazali su da je implementacija PA.CON projekta zvanično počela 15. oktobra ove godine i trajaće ukupno 24 mjeseca.

"PA.CON projekat za cilj ima doprinos održivom razvoju turizma na projektnom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Planirano je da ovaj cilj bude ostvaren kroz aktiviranje neiskorišćenih prirodnih resursa, a za koje je zajednička karakteristika bogatstvo ornitofaune. Stvaranjem zajedničke turističke ponude na osnovi bogatstva ornitofaune i prirodnih resursa, a sve uz pomoć prekograničnog pristupa, PA.CON projekat za cilj ima jačanje i diversifikaciju turističke ponude i održivo korišćenje prirodnih resursa u prekograničnoj regiji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: