Bratić da ukine partijsko imenovanje

Više od 200 roditelja đaka škole u Njegnjevu traže povlačenje odluke bivšeg ministra Damira Šehovića, koji je posljednjih dana mandata imenovao direktora iz svoje partije, umjesto direktorke koja ima odlične rezultate

15496 pregleda 42 reakcija 25 komentar(a)
Osnovna škola “Pavle Žižić”, Foto: ospzizic.wordpress.com
Osnovna škola “Pavle Žižić”, Foto: ospzizic.wordpress.com

Roditelji učenika koji pohađaju Osnovnu školu ”Pavle Žižić” u Njegnjevu traže preispitivanje i povlačenje odluke bivšeg ministra Damira Šehovića (SD) da, kako su naveli u peticiji, “umjesto v.d. direktorice Olivere Marković na to mjesto postavi Irfana Salkovića iz svoje partije, što je uradio posljednjih dana svog mandata”.

Oni su peticiju, koju je do sada potpisalo više od 200 roditelja iz Njegnjeva, Strojtanice i Oluja, a kojom traže vraćanje Olivere Marković na mjesto direktora, uputili novoj ministarki prosvjete Vesni Bratić, sa molbom za razrješenje situacije. U peticiji roditelji tvrde da je bivši ministar pokazao samovolju, a dokaz za to je što “nije uzeo u razmatranje pisma podrške dosadašnjoj v.d. direktorici od strane kolektiva škole, Savjeta roditelja, roditelja romske populacije i mjesne zajednice Njegnjevo i Strojtanice”.

Protiv takve odluke i prije smjene, medijima se obratila grupa Roma, koji su istakli veliki doprinos uključivanju Roma u školski sistem, pominjući slučajeve da je direktorica Olivera znala da dođe kući i vodi djecu u školu, samo da ne bi odustali od školovanja.

Roditelji su “Vijestima” kazali da su zadovoljni radom direktorice Marković, i da nisu ni sanjali da će se, iako su iz sada bivše opozicije, boriti za nekog ko je iz redova DPS-a, ali da im je najvažnija dobrobit djece, te da je najbolje kadrovsko rješenje Marković.

“Ne dozvolimo da naša škola bude okrnjena političkom samovoljom odlazećeg ministra, koji činom razrješenja Olivere Marković trenutne v.d. direktorice škole koja je bez mrlje u svojoj dugogodišnjoj karijeri, još jednom pokazao da je školstvo za njega bilo samo poligon za regrutaciju političih vojnika. Iz svih navedenih razloga, smatramo da treba da bude imenovana za direktora ove vaspitno-obrazovne ustanove što je trebalo i ranije učiniti. Očekujemo da uvažite stav građana ova tri sela kako ne bismo bili prinuđeni da reagujemo i na drugačiji način”, navode roditelji.

Oni navode da ih ništa ne boli kao “nepravda koju pokušava da im nanese osioni i naizgled moćniji i jači, ali samo po tituli, a ne i po časti, pravdi i istini”.

“Decenijama svjedočimo o ljepoti škole ‘Pavle Žižić’, koja je ponos našega kraja, koja je iznjedrila velike umove, ali koja i danas pod rukovodstvom naše uvažene direktorice Olivere Marković služi kao primjer na koji se trebaju ugledati sve škole i direktori širom Crne Gore. Naša direktorica, koja dvije decenije kao pedagog škole, diše slobodarskim duhom ove ustanove, služi za primjer našoj djeci, podržava naše nastavnike, uvažava nas kao roditelje i sa svima nama čini sve da nijedno dijete u ovom kraju ne bude izvan obrazovnog sistema, da nijedan mladi čovjek ne ostane nepismen, da se naša talentovana djeca predstave i van okvira škole i da sva naša djeca budu jednaka među jednakima”, navodi se u peticiji.

Za dvadeset godina, ističu roditelji, direktorica Marković dokazala je svoju stručnost, ljudskost i bliskost prema lokalnoj zajednici.

“Zavrijedila je svojim znanjem, predanim radom, trudom, zalaganjem, osjećajem za pravdu i istinu, svojom skromnošću, otmenošću i rečitošću, poštovanju svih nas i naše povjerenje. Posljednjih godinu dana kao direktorica škole pokazala je i svoj domaćinski odnos, vodeći računa da škola koju pohađaju naša djeca bude po svakom pitanju sigurna sredina u kojoj će se svako naše dijete osjećati prihvaćeno, srećno, podstakunuto da uči i napreduje. Sa mjesta vršioca dužnosti direktora ove škole, još jednom je dokazala da je spremna za djecu ovog kraja činiti sve što je u njenoj moći. Kako bi i u ovom teškom periodu u kojem se sada nalazimo, škola bila uistinu njihov drugi dom”, navodi se u peticiji.

Protiv takve odluke i prije smjene, medijima se obratila grupa Roma, koji su istakli veliki doprinos uključivanju Roma u školski sistem, pominjući slučajeve da je direktorica Olivera znala da dođe kući i vodi djecu u školu, samo da ne bi odustali od školovanja.

Roditelji traže preispitivanje dokumentacije prilikom prijema kandidata i predlažu, da ukoliko postoji zakonska mogućnost, da se raspiše novi konkurs na koji će se primiti kandidat koji ispunjava uslove. Roditelji su najavili da će ukoliko se njihova peticija ne razmotri pribjeći drugim mjerama, kako bi spriječili kadrovsku smjenu u korist usko političkih interesa.

Bonus video: