U Nikšiću otvoren Dnevni centar za žene žrtve nasilja pogođene problemom zavisnosti

Dnevni centar će, kako se navodi, pružati širok spektar mogućnosti korisnicima od grupa podrške, treninga, raznih edukacija i kurseva za osobe koje su u oporavku, do podrške u procesu traženja posla

2012 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija „Preporod“, u saradnji sa SOS telefonom Nikšić, otvorila je Dnevni centar za žene žrtve nasilja pogođene problemom zavisnosti, bilo da su same zloupotrebljavale psihoaktivne supstance (PAS) ili da je partner koji je vršio nasilje, zavisnik.

„U centru je već počela sa radom prva grupa podrške koja podrazumijeva grupni rad uz podršku stručnjaka. Pomažu korisnicama da se bolje upoznaju sa mehanizmima raznih tipova zavisnosti, mogućnostima tretmana, epilozima raznih vidova i modela tretiranja zavisnosti, procesu resocijalizacije, a takođe i svim drugim temama koje imaju kao uzrok ili posledicu zloupotrebu psihoaktivnih supstanci“, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuje direktor „Preporoda“, Jovan Bulajić.

Prema njegovim riječima Dnevni centar će pružati širok spektar mogućnosti korisnicima od grupa podrške, treninga, raznih edukacija i kurseva za osobe koje su u oporavku, do podrške u procesu traženja posla.

„Pomenute djelatnosti koje će se sprovoditi u centru, doprinosiće većoj inkluziji osoba koje su pogođene problemom zavisnosti, psihosocijalnom osnaživanju korisnica kao i podsticanju njihove samostalnosti u svakodnevnim aktivnostima. Pored primarne funkcije pomoći i podrške, servis je planiran da bude i mjesto u kojem će se vršiti edukacije za oblast prevencije i prepoznavanja zavisnosti kod žena i djece”, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti u centru se sprovode u skladu sa preporukama koje se odnose na suzbijanje širenja pandemije Covid-19.

„Nasilje u porodici i zloupotreba psihoaktivnih supstanci složeni su problemi. Dok su upotreba supstanci i porodično nasilje međusobno jako povezani, usluge podrške i pomoći za zavisnice i usluge za žene žrtve nasilja obično nijesu. Za mnoge žene, nasilje u porodici u kombinaciji sa njenom zavisnošću ili zavisnošću partnera od droge ili alkohola, prerasta u opasnu situaciju koja je mnogo zahtjevnija za treman nego li kada je nasilje bez zloupotrebe PAS-a”, istakao je Bulajić.

Dodatna važnost uspostavljanja ovakvog vida podrške ženama koje su žrtve nasilja je u činjenici da i SOS telefon Nikšić i „Preporod“ ne funkcionišu samo u Nikšiću, već pružaju usluge osobama iz cijele Crne Gore.

Dnevni centar je pokrenut u sklopu projekta „Biram oporavak“ kao odgovor na trenutnu situaciju na polju problematike zloupotrebe droga u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Sprovodi ga „Preporod“ iz Crne Gore, sa partnerskim organizacijama iz BiH i Srbije, a u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga WFAD.

Bonus video: