Pobjednici Sundance i Berlinskog festivala u nastavku Festivala Ubrzaj

Drugi dan zaključuje film Šta ćeš uraditi dok svijet gori? italijskog reditelja Roberta Minervinija koji je za ovaj film dobio nagradu za najbolji dokumentarac na Londonskom filmskom festivalu

6819 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Program drugog i trećeg dana Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj donosi šest novih premijera, među kojima su nosioci najviših priznanja prestižnih festivala, saopštila je PR Milena Vujović.

Ona je kazala da će u petak, 11. decembra u 20 časova crnogorska publika imati priliku da pogleda film Jalda, noć za oproptaj, reditelja Massaouda Bakhshija, koji je dobio veliku nagradu žirija na Sundance filmskom festivalu.

Dodala je da je u petak na repertoaru, u 18 00 film Genderbende, rediteljke Sophie Dros, intimna filmska priča o potrazi za rodnim indentitetom ispričana je krož život pet ličnosti koje se ne identifikuju ni kao žene, a ni kao muškarci.

Drugi dan zaključuje film Šta ćeš uraditi dok svijet gori? italijskog reditelja Roberta Minervinija koji je za ovaj film dobio nagradu za najbolji dokumentarac na Londonskom filmskom festivalu.

"Film istražuje toksične efekte vjekovnog rasizma kroz lične priče crnih muškaraca i žena na jugu Amerike", kazalaje ona.

Treći dan počinje u 18 časova sa filmom Ozračeni, reditelja Rithy Panh iz Kambodže, koji je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na Berlinskom filmskom festivalu, a bio je nominovan i za Zlatnog medvjeda.

Kritičari kažu da je ovo esktreman, ali i neophodan film koji nepopustljivom silom prodire u oko i srce. Ovo je film o ljudima koji su preživjeli fizičko i psihično zračenje kao posljedicu rata, a preporučuje se onima koji vjeruju da su imuni na njega.

Zatim slijedi Instinkt, holandske rediteljke Haline Reijn, u 20 časova.

Ova provokativna psihološka drama će pažnju gledalaca držati do kraja raspleta odnosa između psihološkinje i serijskog silovatelja.

Film Forum u 22 časau režiji Marcusa Vettera, adresira aktuelna pitanja politike i globalnih problema današnjice.

Film prati 81-godišnjeg osnivača kontroverznog WEF-a i njegovu komunikaciju sa mladom aktivistkinjom Gretom Tunberg.

Svi filmovi su besplatni i mogu se pratiti preko sajta ubrzaj.me, gdje su dostupne i detaljne instrukcije