Bespravno postavljeni pontoni u tivatskoj uvali još nisu uklonjeni uprkos nalogu inspekcije

Prema ranijem nalazu Inspekcije sigurnosti plovidbe, šest velikih betonskih plutajućih priveznih pontona ukupne dužine oko 100 metara prije skoro tri mjeseca u uvalu je dopremio izvjesni Ilija Stanković

10868 pregleda 0 komentar(a)
Tokom nevremena pontoni umalo uništili barke, Foto: Siniša Luković
Tokom nevremena pontoni umalo uništili barke, Foto: Siniša Luković

Betonski plutajući privezni pontoni, koji su prije skoro tri mjeseca doneseni i bespravno postavljeni u uvali Brdišta kod Ostrva cvijeća u Tivatskom zalivu, i dalje se nalaze na tom mjestu, iako je istekao rok koji je Inspekcija sigurnosti plovidbe dala njihovom vlasniku da ih odatle ukloni.

Mještani obližnjeg naselja Brdišta koji su se od početka pobunili zbog nečije namjere da tu, mimo važećeg Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra i mimo planske dokumentacije, postavi novu malu marinu, juče su zatražili da se u djelo sprovede rješenje o uklanjanju bespravno postavljenih pontona i uvala Brdišta koja je zbog istorijskih događaja, u narodu poznata i kao Vala Zagreb, dovede u pređašnje stanje.

Prema ranijem nalazu Inspekcije sigurnosti plovidbe, šest velikih betonskih plutajućih priveznih pontona ukupne dužine oko 100 metara prije skoro tri mjeseca u uvalu je dopremio izvjesni Ilija Stanković.

Radnici i ronioci koje je on angažovao su pontone bespravno vezali na poziciji u blizini koje postoji legalni manji privezni plutajući ponton čiji je zakupac kompanija “Montenegro Cruising“ iz Budve. “Divlji“ pontoni postavljeni su bukvalno preko pozicije gdje je 17. aprila 1941. dignut u vazduh i potopljen razarač “Zagreb“ i gdje su poginuli narodni heroji Milan Spasić i Sergej Mašera, u neposrednoj blizini spomen-obilježja na taj istorijski događaj, a koje se nalazi na južnom dijelu obale uvale Brdišta.

Reagujući na prijavu građana, inspektor sigurnosti plovidbe iz Kotora Željko Lompar je tada izvršio inspekcijski nadzor, konstatovao da su pontoni postavljeni bez dozvole i bez osnova u važećoj planskoj i dokumentaciji Morskog dobra koja se odnosi na privremene objekte, te njihovom vlasniku naložio da ih ukloni iz Vale Zagreb u roku od 60 dana. Hitno uklanjanje pontona tada je od Inspekcije sigurnosti plovidbe zatražilo i Morsko dobro, ali ti objekti ni do danas nisu uklonjeni.

To mještane, kako su rekli “Vijestima“, navodi na sumnju da neko po svaku cijenu pokušava da dobije u vremenu dok nova Vlada još nije potpuno preuzela sve poluge sistema vlasti, progura još jednu novu privremenu marinu za jahte na obali Tivatskog zaliva, a koja će onda naknadno biti legalizovana. Lompar je juče potvrdio “Vijestima“ da je rok koji je Inspekcija ostavila Stankoviću da ukloni pontone istekao.

Stanković se nije žalio na to rješenje, te je ono postalo izvršno, ali je u međuvremenu, prema riječima Lompara, mejlom kontaktirao Inspekciju “sa molbom da se produži rok jer je subjekt nadzora kazao da je samoinicijativno u izolacji zbog kontakta sa licem koje ima koronu“.

“Dat mu je rok od tri dana da shodno Zakonu o upravnom postupku dostavi rješenje o samoizolaciji i ukoliko ga ne dostavi do tada, Inspekcija će u periodu od sedam dana donijeti rješenje o odbijanju zahtjeva za produženje“, kazao je Lompar ponovivši da je rješenje o uklanjaju pontona donijeto prije nešto više od dva mjeseca postalo izvršno.

Po njemu, Inspekcija sigurnosti plovidbe sada na raspolaganju ima mjeru novčanog kažnjavanja vlasnika, te davanja naloga Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama da ona, o trošku vlasnika, ukloni bespravne plutajuće objekte.

Sredinom oktobra se dio pontona, pod udarima jakog vjetra, otkinuo sa sidara. Nošeni talasima i vjetrom, pontoni su se nekontrolisano kretali i zaprijetili malim barkama. Građani su na brzinu morali da sklanjaju barke da ih mnogo veći i teži pontoni ne bi uništili, a alarmirana je bila i Služba zaštite i spašavanja i Inspekcija.

Bonus video: