učestvovao na online Samitu o klimatskim ambicijama

Đukanović: Post-pandemijski oporavak zahtijeva izgradnju zelenijeg, otpornijeg, održivog svijeta

"Dalje povećanje nivoa naše klimatske ambicije mora se zasnivati na složenim strukturnim promjenama u svim ključnim sektorima, uz visok projektovani nivo investicija", rekao je između ostalog Đukanović

14121 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonija Gutereša, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i Čilea Sebastijana Pinjera Ečenike, te predsjednika vlada Velike Britanije Borisa Džonsona i Italije Đuzepea Kontea učestvovao danas na liderskom online Samitu o klimatskim ambicijama, koji se održao u znak obilježavanja pete godišnjice Pariskog sporazuma, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Izjavu Đukanovića na online Samitu o klimatskim ambicijama prenosimo integralno:

"Pet godina nakon Pariskog klimatskog sporazuma, suočeni smo sa izazovom koji po ko zna koji put ističe kao jedini mogući odgovor efikasan multilateralizam, saradnju i zajedničku odgovornost.

Post-pandemijski oporavak zahtijeva izgradnju zelenijeg, otpornijeg, održivog svijeta. Ispunjenje obaveza iz Klimatskog sporazuma postaje uslov bez kojeg to nije moguće. Jednako kao što bez povećanja ambicija na nacionalnom nivou ne možemo dostići ciljeve iz Pariza.

Zato pozdravljam inicijativu za održavanje današnjeg liderskog samita.

Udio Crne Gore u globalnim emisijima iznosi svega 0,009%.

I pored toga, 2015. godine, Crna Gora se kroz nacionalno utvrđeni doprinos obavezala na smanjenje od najmanje 30% do 2030.

Ovaj cilj Crna Gora je već ostvarila. I to zahvaljujući preduzimanju efikasnih mjera na unapređenju industrijskih tehnologija; povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora; i sprovođenju mjera energetske efikasnosti.

Dalje povećanje nivoa naše klimatske ambicije mora se zasnivati na složenim strukturnim promjenama u svim ključnim sektorima, uz visok projektovani nivo investicija.

Revizijom doprinosa kao novu ciljnu vrijednost postavljamo smanjenje od 35% do 2030. (ne uključujući sektore namjene u šumarstvu i poljoprivredi), odnosno smanjenje emisija gasova za 2117 kilotona.

Naše procjene govore da bi daljim unapređenjem ciljni nivo mogao biti povećan na 39%. Izvjesnost u ovom pravcu, paralelno sa daljim napretkom u evropskim integracijama, stvaraće prostor da do 2025. dalje revidiramo nacionalne ciljne vrijednosti.

Izrade Nacionalnog energetsko-klimatskog plana, Plana adaptacije na klimatske promjene i Strategije niskokarbonskog razvoja, daće pouzdanije projekcije mogućnosti Crne Gore u kontekstu nastojanja EU da svoj cilj smanjenja emisija poveća sa 40 na 55% u narednih deset godina.

Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene i odgovorna u realizaciji zacrtanih ciljeva", rekao je Đukanović.

Preporučujemo za Vas