Stiže postament, Skenderbeg u bronzi još na čekanju

Iz NVO “Don Gjon Buzuku” kazali “Vijestima” da će postament biti postavljen do kraja godine i da lokalna vlast neće morati da pokreće novi postupak kod Ministarstva kulture...

7939 pregleda 31 reakcija 5 komentar(a)
Spomenik planiran na kružnom toku - Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Spomenik planiran na kružnom toku - Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Postament za spomenik Đerđ Kastrioti Skenderbegu na kružnom toku ispred zgrade ulcinjske Opštine, biće postavljen prije Nove godine.

To je “Vijestima” potvrđeno u NVO “Don Gjon Buzuku”, koja je inicijator i organizator projekta.

Tako lokalna vlast neće morati da pokreće novi postupak kod Ministarstva kulture, budući da je Program spomen-obilježja važeći do kraja kalendarske godine.

U ulcinjskoj NVO kazali su da će spomenik izliven u bronzi biti postavljen kasnije, nakon zaključivanja ugovora o partnerstvu i raspisivanja međunarodnog tendera.

Spomenik legendarnom junaku trebalo je da bude postavljen do marta, a iz NVO “Don Gjon Buzuku” pojasnili su da je kašnjenje uslovila pandemija Covida-19, te da rokovi iz skupštinske odluke, “koja nije temporalnog karaktera, i nijesu mnogo obavezujući“.

U predlogu koji je usvojen prije godinu, na osnovu projekta arhitekte Shpetima Maraja iz Ulcinja, pored ostalog, ističe se da će frontalno na postamentu spomenika latiničnim pismom biti ispisano na albanskom jeziku “Gjrergj Kastrioti Skenderbeu 1405- 1468“ i crnogorskom “Đerđ Kastrioti Skenderbeg 1405- 1468“.

Spomenik od izlivene bronze, visine metar i po biće postavljen na postamentu od tri i po metra.

Rok za podizanje spomenika bio je mart ove godine, dok novac treba da obezbijedi albansko-crnogorska dijaspora udružena u fondaciji “Simon Filipaj“ uz ulcinjsku NVO “Don Gjon Buzuku”.

Prema saznanjima “Vijesti”, postament vrijedan oko pet hiljada eura postaviće Opština.

Sam spomenik, prema istim saznanjima, koštaće oko 60 hiljada eura i biće replika već postojećeg u Tirani, samo manjih dimenzija.

Realizacija projekta lani je kasnila i zbog bizarnih grešaka lokalne vlasti - dva puta su predlozi odluka o izgradnji spomen-obilježja Skenderbegu u Ulcinju trpjeli ispravke, uprkos jednostavnoj proceduri neophodnoj za dobijanje zelenog svjetla Ministarstva na čijem je čelu bio Aleksandar Bogdanović.

Predsjednik Opštine Ljoro Nrekić je od Ministarstva kulture dobio saglasnost na predlog programa i izgradnju spomenika Đerđu Kastrioti, ali je lokalna Skupština usvojila dostavljeni predlog odluke sa punim imenom heroja - Đerđ Kastrioti Skenderbeg. Inspektor za kulturnu baštinu Veselin Krstićević nakon toga je naredio lokalnoj Skupštini da donese novi Program podizanja spomen-obilježja, koji bi bio saglasan sa rješenjem Ministarstva kulture iz jula 2018. On je u obrazloženju naveo da je Nrekić prvi put dostavio predlog programa koji nije bio u cjelosti usklađen sa Zakonom o spomen-obilježjima. Pojasnio je da, kada su u pitanju istaknute ličnosti, zakon u bitnom propisuje da uz obrazloženje razloga za podizanje spomen-obilježja treba izostaviti nepotrebne formulacije koje nijesu neophodne za sadržinu programa.

Ministarstvo je u martu prošle godine donijelo rješenje o davanju saglasnosti na izmjene i dopune programa za podizanje spomen-obilježja, koje su se odnoslile na brisanje riječi “Đurađ“ i dodavanja riječi “Skenderbeg“ nakon riječi “Kastrioti“. Lokalni parlament je na sjednici krajem istog mjeseca usvojio predlog programa, da bi Ministarstvo početkom novembra dalo saglasnost na zahtjev Nrekića.

Predsjednik lokalnog parlamenta Ilir Čapuni, koji je Nrekićev koalicioni partner na vlasti, tada je kazao “da je lik Skenderbega uzvišeniji od neznanja, administrativnog nesnalaženja, lapsusa ili zle namjere bilo kojeg činovnika ili organa“. Naglasio je da će ignorisati vjerovatno rasuđivanje “da je u istom predmetu teško pogriješiti dva puta onako slučajno“.

Bista Đerđu Kastrioti Skenderbegu otkrivena je u oktobru ispred istoimene škole u mjestu Zatrijebač, u Tuzima.

Bonus video: