Bjelopoljski gradski hor osvojio srebro na međunarodnom festivalu "Melodianum"

Na festival su se prijavila 42 hora sa gotovo 1.200 pjevača iz sedam zemalja

1305 pregleda 0 komentar(a)
Gradski hor Bijelo Polje, Foto: Gradski hor Bijelo Polje
Gradski hor Bijelo Polje, Foto: Gradski hor Bijelo Polje

Gradski hor iz Bijelog Polja osvojio je u subotu srebrnu medalju na međunarodnom festivalu horova "Melodianum".

Zbog pandemije koronavirusa festival je održan onlajn a prijavljeni učesnici su slali svoje audio-video snimke koje su preslušavali članovi žirija.

Na festival su se prijavila 42 hora sa gotovo 1.200 pjevača iz sedam zemalja.

Žiri festivala činili su stručnjaci iz oblasti muzike kao što su prof. dr Dragana Cicović-Sarajlić, Igor Sarajlić - doktorant, doc.dr Jelena Trakilović, prof.dr Desanka Trakilović, prof.dr Dimitrije Golemović, a svečano otvaranje festivala prenošeno je uživo putem društvene mreže Facebook.

PR gradskog hora Katarina Veličković je kazla da je hor učestovao u u kategoriji A (mješoviti hor) i osvojio 88 bodova .

"Kompozicije koje smo prijavili za takmičenje su bile: M.Kjuss – "Amurski valovi", S.S.Mokranjac – "Tebe pojem", i Boro Tamindžić – "Crmničko oro". Posebna nam je čast što smo nastupali na festivalu kao jedini hor iz Crne Gore i pred jakom konkurencijom predstavili našu državu Crnu Goru na najbolji način, a ponosnim učinili naš grad - Bijelo Polje", kazala je Veličković, dodajući da su za veliki uspjeh posebno zaslužne i dirigentice Jelena Đaković i Julijana Vujošević, koje su svojim radom i trudom ovaj hor dovele do drugog mjesta na takmičenju u kojem su učestvovali horovi iz sedam zemalja.

Svaki uspjeh za nas je bitan tako da i ovog puta srebrna medalja za nas ima zlatni sjaj.

Hor njeguje više vrsta umjetničke muzike

Gradski hor Bijelo Polje njeguje i izvodi više vrsta umjetničke muzike, a bavi se i obradom popularnih pjesama iz naših krajeva.

Bavi se koncertnim aktivnostima i iza sebe ima uspješne solističke nastupe.

Hor je po strukturi mješovito, višegeneracijsko pjevačko društvo i broji 50 stalnih članova.

Jelena Đaković i Julijana Vujošević uspješno diriguju gradskim horom, koji funkcioniše u okviru bjelopoljskog Centra za kulturu.

Ovaj hor je osnovan 2016. godine sa ciljem razvijanja kreativnog odnosa prema kjulturnom nasljeđu i stvaralaštvu, za podsticanje aktivnog učestvonvanja u procesima razvijanja kulture i kulturne razmjene u oblasti muzike, realizaciji koncerata u koncertnih gostovanja hora i solista.

Ovaj hor je nastupao u zemlji i inostranstvu, a u svom gradu skoro je postao nezaobilazan kada se organizuju kulturne manifestacije, od obilježavanja Dana opštine do Ratkovićevih večeri poezije, džez festivala, sve pod dirigentskim palicama Đaković i Vujošević.

Pored nastupa u Crnoj Gori, Gradski hor Bijelo Polje nastupao je i u Puli (Hrvatska), i gradu Jedrene u Turskoj.

Takođe, hor se takmičio prije dvije godine na Beogradskim horskim svečanostima (BEHOS), gdje je predsjednica žirija bila dirigentica Darinka Matić Marović, i osvojio srebrnu medalju.

Hor osim što izvodi umjetničke kompozicije (svjetovna i duhovna muzika), izvodi i obrade popularnih pjesama, kompozicija iz filmske muzike kao i stare crnogorske pjesme.

"Želja nam je da se pjesma našeg hora najprije čuje u našoj državi, Crnoj Gori, a zatim i u zemljama inostranstva", rekla je PR gradskog hora Katarina Veličković.

Bonus video: