Ski-centar Kolašin u mraku čeka početak sezone: Snijeg pao, ali sad struje nema

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović kaže da očekuje da će se problem brzo riješiti i da “izmještanje trase dalekovoda koje je u toku, nije usporilo niti omelo Ski-centar Kolašin 1600 u pripremi predstojeće turističke sezone“

29120 pregleda 287 reakcija 45 komentar(a)
Kako bez struje: Žičara Ski-centra Kolašin 1600, Foto: Skijališta Crne Gore
Kako bez struje: Žičara Ski-centra Kolašin 1600, Foto: Skijališta Crne Gore

Skijaška sezona je pred vratima - snijeg je pao i staze se uređuju, a državni Ski-centar Kolašin 1600 skoro mjesec je bez struje i neizvjesno je kada će biti obezbijeđeno uredno snabdijevanje električnom energijom.

Skijalište u koje je država do sada uložila više od 17 miliona eura ostalo je u mraku, nakon što su iskopani kablovi za napajanje koji su se nalazili na zemljištu susjednog, privatnog skijališta Kolašin 1450, u većinskom vlasništvu biznismena Zorana Ćoća Bećirovića.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, najnovije i najmodernije državno skijalište ostalo je bez struje nakon pripremnih radova za izgradnju Hotela D, jednog od turističkih sadržaja koje Bećirović gradi na Bjelasici. Navodno, kablovi za napajanje strujom državnog ski-centra nalazili su se na dijelu parcele gdje je planirano da budu temelji budućeg hotela...

Uprkos svemu, direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović tvrdi da “izmještanje trase dalekovoda koje je u toku, nije usporilo niti omelo Ski-centar Kolašin 1600 u pripremi predstojeće turističke sezone“. Navodi da su obavljeni svi planirani i potrebni radovi i da spremno dočekuju početak sezone.

Sezona samo što nije: Ski-centar Kolašin 1600
Sezona samo što nije: Ski-centar Kolašin 1600foto: Skijališta Crne Gore

“Do izmještanja kablova i privremene obustave napajanja električnom energijom lokaliteta Kolašin 1600, došlo je usljed početka izvođenja radova na hotelu na lokalitetu Kolašin 1450, s obzirom da se trasa kablova nalazi na lokaciji budućeg hotela. Radovi na iskopu druge trase za poloaganje kablova su u toku i očekuje se brzo rješavanje problema električnog napajanja“, kazao je Popović za “Vijesti”.

Na pitanja “Vijesti” nijesu odgovorili iz Bećirovićevog ski-centra.

Prema saznanjima “Vijesti”, otvaranje skijaške sezone planirano za sljedeći vikend, za šta je, pored snijega koji je pao proteklih dana, neophodna i električna energija.

Redakciji je potvrđeno da je isključenje struje na državnom skijalištu naložila nadležna inspekcija, zbog opasnosti od kablova koji su na površini zemlje nakon iskopavanja.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Bećirović je sudskom odlukom izdejstvovao da se kablovi za napajanje državnog ski-centra o trošku države uklone sa njegove zemlje.

Bećirović
Bećirovićfoto: Savo Prelević

Jedan od vlasnika parcela u blizini Bećirovićeve Srđa Anđelić tvrdi za “Vijesti” da su izvođači radova potom pokušali da kablove ukopaju na njegovom zemljištu, ne obavještavajući ga o tome.

“Kad su me prijatelji obavijestili da se kopa na parceli koja je u mom vlasništvu, zatekao sam iskopan kanal dubine nekoliko metara i snopove kablova koji su ležali na zemlji. Navodno, pored električnih vodova za Ski-centar Kolašin 1600, tamo su i kablovi za tunel budućeg regionalnog puta prema Beranama. Naravno da sam reagovao i spriječio dalje radove, dok se zemljište ne ekspropriše i dok mi se ne isplati pravična naknada“, rekao je Anđelić.

On tvrdi da su ga ne terenu obavijestili i da postoji projekat izmještanja kablova, ali da prethodno nije utvrđeno na čije zemljište će se ukopavati električni vodovi.

Ubrzo poslije reakcije Anađelića i ostalih vlasnika parcela na kojima je pokušano izmještanje kablova, reagovala je i Vlada - eksprorijacijom, odnosno “Odlukom o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za potrebe izgradnje saobraćajnice od kružnog toka do trafostanice“, donesnom 27. novembra.

Odlukom je predviđeno da država kupi djelove ukupno šest parcela čiji su vlasnici Anđelić, Ilija Popović, tivatsko preduzeća MN Group, ali i Bećirovićev Ski-centar Kolašin 1450.

Istog dana skijališta je obišao i tadašnji premijer Duško Marković.

Anđelić, međutim, kaže da nakon odluke Vlade o eksproprijaciji - slijedi još nekoliko “koraka“, prije nego što se pristupi ukopavanju kablova, što je navodno preduslov da državno skijalište dobije struju.

On tvrdi da neće dozvoliti ukopavanje strujnih vodova dok ne dobije “pravičnu naknadu”.

“Poslije objave u Službenom listu, slijedi i rasprava u katastru, gdje će biti pozvani svi vlasnici parcela. Treba da se izjasnimo o ponuđenoj cijenu. Kad se sva procedura završi, onda tek kablovi mogu biti ukopani. Naravno da ću dozvoliti ukopavanje kablova, ali tek nakon što se ispoštuje zakon i obezbijedi mi se pravična naknada. Ne znam kada će to biti“, rekao je on.

Tvrdi i da na raspravu u katastru još nije pozvan i da je zemljište u blizini Bećirovićevog ski-centra kupio još 2002. godine, te da je uložio desetine hiljada eura kako bi ga opremio.

Vlada je za sve zemljište koje ekspropriše ponudila 130.000 eura, koje će, kako piše u Odluci, biti obezbijeđeni iz budžetske rezerve.

Izgradnja Hotela D koji je u sastavu Planinskog centra “Kolašin 1450“ planirana je na urbanističkoj parceli UP 3 u okviru koje su i parcele čiji je vlasnik Bećirović postao prošle godine zahvaljujući razmjeni nepokretnosti sa državom. Zauzvrat on je dao katastarsku parcelu planiranu za izgradnju žičare šestosjeda K7 koja će da poveže državno i njegovo skijalište.

Kablovi iskopani: Gradilište budućeg hotela
Kablovi iskopani: Gradilište budućeg hotelafoto: Printscreen

Kablovi za struju nalazili su se uz stari put, od rampe Ski-centra Kolašin 1450 ka katunu Vranjak, odnosno na dijelu zemljišta koje je država trampila sa Bećirovićem.

Iz državnog skijališta na društvenim mrežama obavještavaju da je priprema skijaških staza u toku i da će uskoro ozvaničiti početak zimske sezone. Sezona skijanja već je otvorena na Jahorini i Kopaoniku.

Skijanja prošle godine praktično nije ni bilo na državnom skijalištu od 17 miliona eura, zbog nezapamćenog nedostatka snijega.

Bonus video: