Posljednji dan festivala UBRZAJ 2020: Evo koji se filmovi prikazuju

Festival UBRZAJ 2020 se organizuje uz podršku Ambasade Holandije i njemačkog Forum ZfD, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), Beldocsom i Crnogorskom kinotekom. Medijski pokrovitelji su RTCG (televizija i portal) i Vijesti (novina, portal i televizija), a Festival medijski podržavaju i portal CdM, Radio Berane i Radio Kotora

1843 pregleda 0 komentar(a)
Proces Sandžak, Foto: CGO
Proces Sandžak, Foto: CGO

Posljednji dan Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2020 zatvara film Ema, u 22 časa, u režiji jednog od vodećih čileanskih filmskih reditelja Pabla Larraina, za koji kritičari kažu da ostavlja bez teksta jer su vizuelni elementi parališući, a plesne scene zadivljujuće, saopšteno je danas iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ema
Emafoto: CGO

U saopštenju se dodaje da su prije toga, na programu, filmovi Proces Sandžak u 18 časova, novosadskog novinara i reditelja Aleksandra Reljića i Obojena ptica, u 19 časova, češkog reditelja Vaclava Marhoula.

"Dokumentarni film Proces Sandžak donosi priču o torturi i montiranim sudskim i političkim procesima nad bošnjačkim stanovništvom Sandžaka u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini tokom 1993. i 1994.godine. Osuđeni se i dalje bore za pravdu, ali je javnost slijepa i gluva na njihove apele. Obojena ptica je jedan je od 10 filmova koji su ušli u uži izbor za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film, a sa Venecijanskog filmskog festivala donosi UNICEF-ovu nagradu u takmičarskom programu, dok je u Češkoj ovaj film osvojio brojne nagrade za najbolji film, najboljeg reditelja, najbolju fotografiju, najbolji zvuk, najbolje umjetničko rukovođenje, najbolju montažu, itd. To je priča o jevrejskom dječaku koji, razdvojen od svojih progonjenih roditelja, luta okupiranom istočnom Evropom za vrijeme Drugog svjetskog rata, susrijećući se sa nerazumnim nasiljem i neljudskim mučenjem, i u tome postaje i sam žrtva brutalnog zlostavljanja. U prelomnom trenutku, jedan seljak mu pokazuje let ptice koja je bila zarobljena i, pošto je obojena, puštena je natrag u svoje jato. Ptica, koja se sada razlikuje od drugih, biva rastrgnuta. Ta ključna lekcija oslikava iskustvo samog dječaka: različitost je fatalna", navodi se u saopštenju CGO.

Obojena ptica
Obojena pticafoto: CGO

Iz CGO su kazali da takođe, posljednjeg dana Festivala UBRZAJ u okviru pratećeg programa koji se odnosi na suočavanje sa prošlošću organizuje se promocija knjige i virtuelne izložbe fotografija "Život u limbu – knjiga ožiljaka" o kojoj će govoriti njeni autori Igor Čoko i Slaven Rašković od 12-13 časova, a nakon toga slijedi panel diskusija "Sjenka 90ih nad Balkanom" u okviru koje govore Hrvoje Klasić, istoričar iz Zagreba, Filip Švarm, novinar iz Beograda, Balša Brković, književnik iz Podgorice i Aleksandar Reljić, novinar i reditelj iz Novog Sada.

foto: CGO

"Uvodna izlaganja imaju Nataša Govedarica, programska direktorka Kancelarije Forum ZfD u Beogradu i Miloš Vukanović, savjetnik u CGO-u. Za one koji su propustili juče da pogledaju, još su dostupni na platformi filmovi sa četvrtog dana Festivala UBRZAJ 2020: Nek je što šarenije, bosanskohercegovačkog reditelja Ada Hasanovića, Xy ČELSI, autora Tima Traversa Hokinsa, Mare, hrvatske rediteljke Andree Štake, a za koji je Marija Škaričić dobila Srce Sarajeva za upečatljivu interpretaciju glavne junakinje, i Udarna vijest, češkog autora Tomaša Bojara. Svi filmovi su besplatni i mogu se pratiti preko sajta ubrzaj.me, gdje su dostupne i detaljne instrukcije", kazali su iz CGO.

Festival UBRZAJ 2020 se organizuje uz podršku Ambasade Holandije i njemačkog Forum ZfD, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), Beldocsom i Crnogorskom kinotekom. Medijski pokrovitelji su RTCG (televizija i portal) i Vijesti (novina, portal i televizija), a Festival medijski podržavaju i portal CdM, Radio Berane i Radio Kotora.

Bonus video: