Kapitalni budžet Opštine Kolašin narastao do 1,22 miliona eura

Iz Sekretarijata za finansije pojasnili da je do promjene došlo nakon što su planirani prihodi po osnovu naknade za građevinsko zemljište uvećani za 350 hiljada eura

3189 pregleda 7 komentar(a)
Za infrastrukturu 20.000 eura: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Za infrastrukturu 20.000 eura: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Kapitalni izdaci u budžetu Opštine Kolašin za narednu godinu uvećani su posljednjim izmjenama za oko 350.000 eura, pa će kapitalni budžet iznositi 1,22 milona, umjesto prvobitno planiranih 870.000 eura.

Kako su objasnili iz Sekretarijata za finansije, ta promjena nastala je “nakon finalnog usaglašavanja sa Sekretarijatom za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj“.

“Došlo je do izmjena kada je riječ o planiranom prihoda po osnovu naknade za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta. Sada je taj iznos planiran na 550.000, umjesto pređašnjeg od 200.000 eura. Zbog toga su stvoreni i uslovi da se poveća iznos kapitalnog budžeta za narednu godinu“, pojasnili su u Sekretarijatu za finansije.

Novim izmjenama predviđeno je da se naredne godine za održavanje lokalnih puteva izdvoji 700.000, umjesto prvobitno planiranih 400.000 eura. Za po 20.000 eura povećani su izdaci za održavanje lokalne infrastrukture i građevinske objekate.

Uvećan je iznos i za izradu projektno-planske dokumentacije, pa će u tu svrhu naredne godine, planiraju u Opštini, biti potrošeno 60.000 eura.

Kako su na javnoj raspravi o nacrtu budžeta objasnili iz izvršne vlasti, dio sredstava opredijeljenih za građevinske objekte odnosi se i na izgradnju sportskih terena za Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI). Kolašin će, kako je ranije odlučeno, biti domaćin te manifestacije naredne godine.

“Već je odrađen dio nasipa za dio terena, koji je neophodan za MOSI igre. Na proljeće će početi prva faza radova na terenima. Očekujemo pomoć države, to jest resornog ministarstva i Uprave javnih radova kada je riječ o izgradnji infrastrukture neophodne za uspješno održavanje te manifestacije“, kazala je sekretarka za planiranje prostore, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević.

Kapitalni budžet za narednu godinu čini oko 26 odsto ukupnih rashoda. Iz lokalne uprave su obećali i da će 2021. godine intenzivno raditi i na poboljšanju upravljanja vodosnabdijevanjem, sanaciji vodovodne mreže, regulaciji vodotoka i rješavanju problema parkiranja i regulacije saobraćaja u užem gradskom jezgru.

Bonus video: