Zarađuje 7.500 eura, državi ne polaže račune

Lazo Maksimović, zamjenik direktora kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, nije javni funkcioner, iako je na predlog Vlade imenovan na tu funkciju prije skoro 17 godina, od kada mu je na ime plata isplaćeno više od milion eura

90542 pregleda 647 reakcija 117 komentar(a)
Detalj iz kontrolne sobe SMATSA, Foto: SMATSA
Detalj iz kontrolne sobe SMATSA, Foto: SMATSA

Najplaćeniji crnogorski funkcioner - zamjenik direktora Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) iz Beograda Lazo Maksimović, prema mišljenju Agencije za sprečevanje korupcije, nije javni funkcioner i nema zakonsku obavezu da im podnosi godišnji izvještaj o prihodima i imovini.

Diplomirani inženjer mašinstva i brat od ujaka crnogorskog i predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, na predlog Vlade, imenovan je za zamjenika direktora SMATSA 1. marta 2004. On je na toj funkciji već skoro 17 godina i do sada nije podnosio niti jedan izvještaj o prihodima i imovini, iako dužnost obavlja u ime države Crne Gore u jedinoj još zajedničkoj firmi koja je opstala nakon razdvajanja državne zajednice Srbija i Crne Gora.

SMATSA je državna kompanija koja je 92 odsto u vlasništvu Srbije, a 8 odsto u vlasništvu Crne Gore i bavi se djelatnošću pružanja usluga kontrole letjenja u vazdušnom prostoru iznad teritorija Srbije i Crne Gore i njoj pripadajućeg dijela Jadranskog mora.

Firma važi za jednog od najboljih poslodavaca u regionu bivše Jugoslavije, a primanja radnika, i pogotovo rukovodilaca, su veoma visoka. Prema nezvaničnim informacijama dobro upućenog izvora “Vijesti“, Maksimović kao zamjenik direktora ima platu od oko 7.500 eura. Budući da se u SMATSA često dijeli i takozvana 13. plata, Maksimović je samo po osnovu redovne zarade u proteklih skoro 17 godina, koliko u ime Crne Gore sjedi u vrhu profitabilne monopolističke kompanije dviju država, zaradio više od 1,6 miliona eura (ako je sve vrijeme mjesečno zarađivao oko 7.500 eura).

“Status javnog funkcionera, između ostalih, mogu imati izabrana, imenovana ili postavljena lica u privrednom društvu koje vrši djelatnosti od javnog interesa ili je u državnom vlasništvu, pri čemu je državno vlasništvo svako učešće u privrednom društvu u kojem država ima najmanje 33 odsto kapitala. Kako je SMATSA u Crnoj Gori registrovana kao ‘Dio stranog društva’ i kao takva nema status pravnog lica u Crnoj Gori u smislu propisa koji uređuje status privrednih društava, kao i s obzirom da udio Crne Gore u SMATSA doo Beograd iznosi 8 odsto, pomoćnik direktora Maksimović nema status javnog funkcionera u smislu važeće definicije javnog funkcionera propisane Zakonom o sprečavanju korupcije”, saopšteno je “Vijestima” iz ASK.

Iz ASK na čijem je čelu Jelena Perović, međutim, nisu se osvrnuli na činjenicu da SMATSA, iako nije najmanje trećinom u vlasništvu Crne Gore da bi se smatrala državnom firmom u kontekstu Zakona o sprečavanju korupcije, ipak jeste “privredno društvo koje vrši djelatnost od javnog interesa”, jer usluge kontrole letjenja svakako jesu nešto što potpada pod javni interes.

Jelena Perović
Jelena Perovićfoto: Miloš Rudović

Druga dvojica Crnogoraca takođe na osnovu odluka Vlade angažovanih u SMATSA - član Nadzornog odbora Muamer Hajdarpašić (BS) i predsjednik Skupštine SMATSA Zoran Kostić (DPS), uredno prijavjuju imovinu, pa i prihode koje ostvaruju na tim pozicijama.

Iz SMATSA ističu da Maksimović “nema status javnog funkcionera u skladu sa čl. 3 st. 2 Zakona o sprečavanju korupcije, jer je udio Crne Gore u privrednom društvu manji od propisanih 33 odsto, te u tom smislu on nema obaveze prijavljivanja prihoda i imovine crnogorskoj Agenciji za sprečavanje korupcije”.

“Maksimović nema ni status javnog funkcionera u Republici Srbiji, jer ga nije imenovala Vlada te države”, objašnjavaju iz SMATSA, napominjući da je Maksimović crnogorski državljanin sa zvaničnim prebivalištem u Crnoj Gori, dok u Srbiji, gdje radi, ima “status stalno nastanjenog stranca”.

Maksimović je rođen, odrastao je i školovao se u Beogradu, gdje je i proveo veći dio života. Na mjesto zamjenika direktora SMATSA imenovala ga je 1. marta 2004. Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva saobraćaja. Prije toga obavljao je dužnost rukovodioca Avio-servisa Vlade Crne Gore, a još ranije bio šef Avio-helikopterske jedinice MUP-a na aerodromu Podgorica. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on u Crnoj Gori ima stan u Herceg Novom.

Iz SMATSA nisu ni potvrdili, ali ni demantovali da je Maksimovićeva plata oko 7.500 eura mjesečno, što je više nego trostruko veća zarada od one koju ostvaruje njegov bliski rođak Đukanović na dužnosti predsjednika države. “Zarada g. Maksimovića je regulisana mendžerskim ugovorom i opštim aktima SMATSA doo i potpuno je u skladu sa ostalim zaradama u kompaniji.

Napominjemo da se zarade isplaćuju iz sopstvenih sredstava SMATSA doo, a ne na teret budžeta država osnivača. Maksimović ima potpisan ugovor o radu koji mu garantuje prava kao i drugim zaposlenima u skladu sa Kolektivnim ugovorom. Pomenuta otpremnina važi samo u slučaju sprazumnog raskida radnog odnosa”, odgovorili su iz SMATSA na molbu da prokomentarišu visinu Maksimovićeve plate i potvrde ili demantuju infmormaciju da mu po menadžerskom ugovoru koji je potpisao sa tom kompanijom, u slučaju da ga Vlada Crne Gore smijeni sa funkcije u SMATSA, slijedi otpremnina u visini od šest mjesečnih plata, odnosno oko 45.000 eura.

Izvor “Vijesti” tvrdi da Maksimović u Beogradu ima na raspolaganju i kompanijsku platnu karticu SMATSA za reprezentaciju, sa neograničenim limitom, što iz SMATSA djelimično demantuju.

“Kompanijske kartice u svrhu reprezentacije posjeduju svi direktori u SMATSA doo, kao i druga lica čiji posao to zahtijeva (piloti kalibraže...), sve kartice su limitiranih iznosa, kao i visina reprezentacije koju određuje direktor SMATSA na godišnjem nivou, posebnom odlukom”.

Maksimović je nedavno od SMATSA na neograničeno, 24-časovno korišćenje, dobio i novi službeni automobil - luksuzni SUV “volvo XC 60” kojim je zamijenio dosadašnji službeni automobi istog tipa, samo stari model.

Iz SMATSA je potvrđeno da je Maksimović proteklih 9,5 godina koristio stari model “volva XC 60” i da je “početkom ove godine stari “volvo” zamijenjen novim istog tipa, u skladu sa obnavljanjem voznog parka u SMATSA doo”. “Napominjemo da su službena vozila u SMATSA doo od osnivanja koristili i svi direktori sektora. Sva službena vozila u SMATSA doo su nabavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i među njima nema onih koja bi se odlikovala posebnim luksuzom”.

Uhljebio kadar blizak DPS-u?

Maksimović je proteklih godina u više navrata od strane srbijanskih medija optuživan da je u SMATSA zapošljavao kadar blizak sada već bivšoj crnogorskoj vlasti, među kojima i Predraga Markovića, sina zamjenika predsjednika DPS-a i donedavnog premijera Duška Markovića. Mlađi Marković je prije dvije godine prešao u SMATSA sa mjesta komercijalnog direktora aviokompanije Montenegro Airlines, koja prema SMATSA ima višemilionske dugove za usluge kontrole letjenja.

“G. Marković je primljen u SMATSA doo odlukom direktora na predlog g. Maksimovića na poziciju specijaliste za ekonomske poslove zbog dugogodišnjeg rada u vazduhoplovstvu na sličnim poslovima”, rečeno je “Vijestima” u SMATSA.

U toj visokoprofitabilnoj kompaniji proteklih ghodina uz Maksimovićevu pomoć “udomili” su se još neki funkcioneri bivšeg režima, ili njihovi bliski srodnici, pa je tako nekadašnji ministar saobraćaja Andrija Lompar (SD), iako je po struci inženjer brodogradnje, postavjen za šefa Terminalne kontrole letjenja Podgorioca.

Tamo na administrativno-pravnim poslovima radi i nekadašnji dugogodišnji sekretar Ministarstva pomorstva i saobraćaja iz vremena SDP i SD Zoran Radonjić, kao i njegov sin koji je kontrolor letjenja.

SMATSA: Izbjegava letjenje zbog zdravstvenog problema

Iz SMATSA su demantovali tvrdnje više upućenih sagovornika “Vijesti” da Maksimović nikada ne leti avionom zbog navodnog straha od letjenja.

“Maksimović nema strah od letjenja, već medicinski problem zbog kojeg izbjegava letjenje kad god je to moguće. Za službene odlaske u Crnu Goru koristi automobil“, saopštili su za “Vijesti”.

Izvori iz kompanije tvrde da on nikada nije putovao na službene sastanke koje je menadžment SMATSA imao u SAD, ili drugim prekookeanskim državama.

Bonus video: