Pokazaće svijetu da Ulcinj nema samo lijepe plaže

Direktor Turističke organizacije Ulcinja Gzim Hajdinaga kaže da planiraju niz aktivnosti kako bi se Ulcinj što bolje pozicionirao na tržištu

8918 pregleda 6 komentar(a)
Kulturno-istorijske znamenitosti neiskorišćeni adut: Stari grad, Foto: Shutterstock
Kulturno-istorijske znamenitosti neiskorišćeni adut: Stari grad, Foto: Shutterstock

Novoizabrani direktor Turističke organizacije (TO) Ulcinja Gzim Hajdinaga najavio je skori početak renoviranja brojnih starih česama i konkretniju afirmaciju bogate kulturno-istorijske baštine, s namjerom da se, kako je naveo, u oštroj konkurenciji, grad što bolje pozicionira na turističkom tržištu.

On je u razgovoru za “Vijesti” kazao da u današnjoj jakoj konkurenciji nije dovoljno samo imati lijepe plaže, dosta sunca i biti ljubazan, što je u tradiciji Ulcinjana.

“Ponudu moramo obogatiti kulturnim sadržajima. Mislim na kulturne manifestacije i sveukupne kulturne sadržaje. Svakako, veliki značaj u svemu ovome, zauzimaju i naši kulturno-istorijski spomenici kojima se naš grad ponosi, ali treba raditi na njihovoj revitalizaciji i valorizaciji. Oni su pokazatelji multietničnosti i sveukupne vrijednosti naše kulturne baštine“, kazao je Hajdinaga.

Cilj je da oživimo grad: Hajdinaga
Cilj je da oživimo grad: Hajdinagafoto: Samir Adrović

Naveo je da će TO sljedeće godine posebnu pažnju posvetiti pomorskoj tradiciji grada i ulcinjskim pomorcima, koji su “svojim radom i posvećenošću tom poslu jako cijenjeni u svijetu pomorstva“.

“Nećemo zanemariti i simbol grada, našu maslinadu koja je najveći živi spomenik maslinarstva na Jadranu i jedan od najljepših ambijenata na Mediteranu. U čast maslinade, u okviru proslave Dana opštine prve subote u aprilu, planiramo da organizujemo posebnu manifestaciju, na kojoj će proizvođači maslina i maslinovog ulja koji su nadaleko poznati, imati priliku za izlaganje svojih proizvoda“, najavio je Hajdinaga, koji je bio i ministar manjina i predsjednik Opštine.

Ističe da je optimista kada je riječ o sljedećoj ljetnjoj sezoni i da će uraditi sve da u Ulcinj ove zime dovede sportiste na pripreme.

Podsjetio je da je prošla ljetnja sezona bila katastrofalna - na nivou od 20 odsto od prošlogodišnje.

“Ali, nas nekako tješi činjenica da je pandemija globalni problem koji je zahvatio cijeli svijet, a ne samo našu opštinu i Crnu Goru. Zbog posljedica, turistička privreda je u prekidu u mnogim zemljama svijeta, a zbog zatvaranja granica i naglog pada turističkih putovanja, iz svjetske turističke organizacije saopštavaju da je turizam izgubio više od 350 miijardi dolara prihoda“.

Ocijenio je da se Ulcinj ne može pohvaliti dobrom posjetom tokom zime, ali da im to ne daje za pravo da odustanu i da se pomirimo sa “činjenicom da je za primorske gradove bitna i jedino moguće uspješna samo ljetnja sezona”.

“Naprotiv, mislim konkrektno kada se radi o našem gradu, da smo mi jedna destinacija koja ima sve potencijale i prirodne resurse i mogućnosti za razvijanje zimske sezone. Ovdje prije svega mislim na našu klimu i pješčanu plažu, gdje bi se mogao uspješno razvijati sportski turizam“.

Naveo je da su se u Ulcinju ranije pripremali poznati atletičari i fudbalske ekipe i reprezentacije i da to treba iskoristiti novim vidom marketinga i “naravno direktnom komunikacijom sa potencijalnim klijentima”.

“Već sam stupio u kontakt... sa sportskim radnicima našeg grada i mnogim sportskim federacijama i kolektivima, tako i sa predstvanicima turističkih institucija i agencija u okruženju. Tako da ću, ako to budu dozvolile epidemiološke prilike, i uz poštovanje svih mjera, zajedno sa našim predstavnicima sporta, posjetiti Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, i predstaviti im našu ponudu“.

Hajdinaga je kazao da mu je cilj da i u ovim neprijatnim okolnostima oživi grad, pomogne turističkim poslenicima i da kod građana ulije malo realnog optimizma pred ljetnju sezonu.

Ocijenio je da su novi trendovi na turističkom tržištu uslovili potrebu da se ponuđači turističkog proizvoda što više približe gostu.

“Gost se ne smije čekati, već se mora ići njemu u susret. Stoga je potrebno da TO za ulcinjsku rivijeru organizuje i brojne nastupe na turističkom tržištu u zemlji i inostranstvu, kako bi detaljnije upoznala što veći broj turista sa kompletnom ponudom svih turističkih mjesta naše opštine”.

On navodi da je trenutna situacija prouzrokovala brojne probleme kada je riječ o promociji turističke ponude i dovela do toga da su brojni svjetski turistički sajmovi otkazani, ali da je tehnologija napredovala i pružila mogućnosti i druge načine promovisanja i marketinga.

“Jedan od načina koji ćemo ove godine koristiti jeste online prezentacija i on-line marketing... Svjesni smo da će se dosta toga i promijeniti i da se i mi moramo prilogoditi trenutnoj situaciji. Promijeniće se način putovanja i sigurno je da će ljudi za odmore izabrati bliže destinacije. Moram da kažem da Ulcinju to svakako ide u prilog, imajući u vidu činjenicu da najveći broj gostiju kod nas upravo dolazi iz zemalja regiona. Stoga će ove godine fokus biti na regionu, ali svakako ne treba da zanemarimo i druga emitivna tržišta”.

Zadužiće se do 200 hiljada eura

Hajdinaga je potvrdio da će se TO kreditno zadužiti za pripremu sezone, ali nije konkretno odgovorio o kojoj cifri je riječ.

Prema saznanjima “Vijesti”, na nedavno održanoj sjednici Skupštine TO govorilo se o kreditu do 200 hiljada eura.

“Finansijska situacija nije dobra jer ove godine uspjeli smo da realizujemo samo 10 odsto od planiranog budžeta, što svakako otežava mogućnost normalnog funkcionisanja. Primorani smo kao i većina lokalnih organizacija, ali i drugih državnih institucija, da pristupimo kreditnom zaduženju, kako bismo održali stabilnost naše organizacije i što prije krenuti sa realizacijom plana i aktivnosti za narednu turističku sezonu“.

Bonus video: