"Za slavu i sjećanje na velikane "

U Herceg Novom otkriveni spomen obilježje Zuku Džumhuru i obnovljena spomen ploča kralju Tvrtku

”Danas, 100 godina od Zukovog rođenja, konačno otkrivamo spomen obilježje u čast ovog svestranog umjetnika, koje podsjeća i poručuje da su Zuko i Herceg Novi jedno drugome pripadali. Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo što i na ovaj način potvrđujemo da Zuko i dalje živi u srcima, sjećanjima i pričama njegovog ”grada pjesnika i davnih junaka”, kazao je Katić

5011 pregleda 55 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Opština Herceg Novi
Foto: Opština Herceg Novi

Spomen obilježje u čast pisca, slikara i karikaturiste Zulfikara Zuka Džumhura i obnovljena spomen ploča osnivaču grada, kralju Tvrtku I Kotromaniću otkrivene su danas u Herceg Novom, saopšteno je iz te opštine.

Spomen obilježja postavila je Opština Herceg Novi, a kako je saopšteno, svečano su ih otkrili ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimir Jukić i predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Pojasnili su da je ploča sa medaljonskim likom Zuka Džumhura postavljena je na objektu u Starom gradu, u blizini gradske pijace i kafane ”Hercegovina” u kojoj su Novljani često sretali umjetnika sa čuvenim pripovjedačkim darom.

”Danas, 100 godina od Zukovog rođenja, konačno otkrivamo spomen obilježje u čast ovog svestranog umjetnika, koje podsjeća i poručuje da su Zuko i Herceg Novi jedno drugome pripadali. Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo što i na ovaj način potvrđujemo da Zuko i dalje živi u srcima, sjećanjima i pričama njegovog ”grada pjesnika i davnih junaka”, kazao je Katić.

On je, kako je saopšteno, podsjetio da je ovaj majstor crtačkog prikazivanja i pismenog kazivanja, učenjak i boem, hodoljubac i građanin cijelog svijeta živio u Herceg Novom 20 godina i iz njega se prije tri decenije preselio u legendu.

”Baš u Novom susrelo se sve ono za čime je tragao ovaj svestrani umjetnik i osvjedočeni hedonista – inspirativni predjeli, raznoliki ukusi i ljudi različitih pogleda na svijet, koji cijene besjedu”, rekao je predsjednik Opštine.

Riječi zahvalnosti predsjednik Opštine je uputio intelektualcima koji su inicirali postavljanje spomen obilježja, Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje, vajaru Nikoli Kosiću, arhitekti Srđanu Marloviću i svima ostalima koji su doprinijeli da Herceg Novi dobije spomen ploču u Zukovu čast.

”Prilikom otkrivanja spomen obilježja Aleksi Šantiću na Belavisti, Džumhur je kazao da je divno što će građane i njihove goste, bar nekada kada šetaju, predvoditi pjesnici. Od danas, i sam Zuko je među njima, sa kojima je drugovao: Andrićem, Kostićem, Ćopićem, Raičkovićem, Lalićem. Duh legende jugoslovenske umjetnosti, njegovi crteži i riječi živjeće među nama u vječnom novskom kamenu i svakoga dana nas podsjećati na jedno više osjećanje života i svijeta. Hvala Zuku što je u naš grad došao na nekoliko dana, a ostao dvije decenije. Hvala mu na tituli ”Herceg među gradovima”. Hvala mu za bogatstvo slika i riječi bliskih ljudima, koje će i pred budućim generacijama dobro i živo otkrivati i osvjetljavati Herceg Novi i njegovu dušu”, zaključio je Katić, kaže se u saopštenju.

Dodaju i da se ambasador Jukić se zahvalio Herceg Novom na podizanju ploče Zuku Džumhuru. Kazao je da je umjetnik po bio rođenju Konjičanin, a po opredijeljenju Novljanin.

”On to nije dokazao samo svojim karikaturama, svojim hodoljubljima, svojim putopisima, već i samim mentalitetom i načinom kako je prikazivao život, i zaista - vrijednostima koje je zastupao. Meni je zaista drago da Herceg Novi dijeli te vrijednosti. Zuko Džumhur je čovjek koji spaja, koji je regionalna pojava i zaista mi je drago da u ovim vremenima obraćamo pažnju na stvari koje nas spajaju”, poručio je Jukić.

Posebna zahvalnost upućena je,, kako je saopšteno,  porodici Zuka Džumhura, njegovoj kčerki Donizadi, koja je imala želju da prisustvuje otkivanju spomen obilježja, ali je zbog epidemiološke situacije bila uslovljena da ipak ne doputuje u Herceg Novi.

"Inicijativu da Zuku Džumhuru bude postavljeno spomen obilježje u gradu koji je volio pokrenula je grupa Novljana, 14 hercegnovskih intelektualaca, književnika, novinara, slikara, među kojima je i akademski slikar Vojo Stanić. Sekretarijat za kulturu i obrazovanje i Opština Herceg Novi sproveli su potrebne zakonske procedure i uspješno realizovali tu ideju. Medaljon sa Zukovim likom djelo je Novljanina, akademskog vajara Nikole Nikše Kosića, dok je projekat postavljanja ploče bio zadužen još jedan Novljanin, arhitekta i konzervator, Srđan Marlović", dodaje se u saopštenju.  

Obnovljena spomen ploča osnivaču grada, kralju Tvrtku I Kotromaniću

Ceremonija je nastavljena podno Sahat kule, gdje su Jukić i Katić otkrili obnovljenu spomen ploču kralju Tvrtku I Кotromaniću, koji je, kako je saopšteno,  utemeljio Herceg Novi prije više od šest vijekova.

"Spomen ploča u čast osnivača grada prvobitno je postavljena povodom 600 godina od osnivanja, još 1982. godine. Prije oko dvije godine ploča se odlomila i pala, zbog čega je Opština Herceg Novi krenula u njeno obnavljanje i ona od danas ponovo svjedoči o istoriji Novog, u prolazu ispod tvrđave koja je simbol grada", kaže se u saopštenju.

Na ploči su, kako objašnjavaju,  uklesani lik kralja Tvrtka I i tekst iz originalne povelje o osnivanju grada, koja se čuva u dubrovačkom arhivu. Otkrivanju ploče prethodio je performans, u okviru kojeg je kralj Tvrtko I na kapiji grada, praćen vitezovima, pročitao citat iz povelje o osnivanju grada.

"Otkrivanju dva spomen obilježja prisustvovali su i konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović, poslanice državne Skupštine iz Herceg Novog, Danijela Đurović i Tamara Vujović i čelnici Opštine Herceg Novi. Ceremoniju otkrivanja spomen obilježja Zuku Džumhuru upotpunio je zvuk flaute, zahvaljujući nastupu Ivane Petković, profesorice u Muzičkoj školi Herceg Novi. U programu otkrivanja obnovljene spomen ploče kralju Tvrtku I učestvovali su Gradska muzika Herceg Novi i ”Vitezovi Svetog Stefana”", kaže se u saopštenju.  

Jukić: Herceg Novi primjer međugradske saradnje

Otkrivanju spomen obilježja prethodio je sastanak ambasadora Jukića i čelnika Opštine, u Kabinetu predsjednika. U fokusu razgovora bili su turizam i dobra saradnja Herceg Novog sa pobratimskim gradovima i opštinama u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz opštine Herceg Novi.

Jukić je, kako se dodaje,  istakao da je Herceg Novi grad koji može biti primjer za obje države, na koji način lokalna zajednica može ostvariti saradnju sa svojim pobratimskim gradovima.

"Osvrćući se na aktuelnu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa korona, Jukić je kazao da mu je drago što je Herceg Novi, kao tradicionalna turistička destinacija za državljane Bosne i Hercegovine, održao taj imidž uprkos krizi", navodi sesaopštenju.

”Herceg Novi je brend turističko ime u Bosni i Hercegovini, ne samo zbog mora, već i zbog kulturne ponude. Ja samo mogu podržati incijative koje radi lokalna zajednica u Herceg Novom”, poručio je Jukić nakon sastanka.

Katić je, kako je saopšteno,  kazao da je tokom prijema najavljeno otvaranje zajedničkog graničnog prelaza na Sitnici u narednih nekoliko mjeseci, što je dogovoreno na državnom nivou.

"On je posebno pohvalio uspješnu saradnju sa bosanskohercegovačkim gradovima kada su u pitanju realizacije prekograničnih projekata koji se finansiraju iz evropskih fondova. Kako je rekao, Herceg Novi će nastaviti da bude pouzdan partner pobratimskim i prijateljskim gradovima, na obostranu dobrobit i zadovoljstvo", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas