Šumokradice poharaše i Kučka korita

Iz Uprave za šume “Vijestima” su odgovorili da je prema njihovoj evidenciji ove godine na tom području bilo osam bespravnih sječa

19484 pregleda 292 reakcija 19 komentar(a)
Poslije sječe ostale goleti: Kučka korita, Foto: Privatna arhiva
Poslije sječe ostale goleti: Kučka korita, Foto: Privatna arhiva

Bespravna sječa stabala na Kučkim koritima ove godine poprimila je zabrinjavajuće razmjere, a šumokradice su odblokirale stare i probile i nove puteve do stare bukove šume na tom području.

“Vijestima” se požalilo više mještana i planinara da su posljedice nekontrolisane sječe vidljive golim okom, te da šumokradice ne prezaju da sijeku stabla uz sami put.

“Iznad puta za Radeću šuma je ‘masakrirana’, tako je i iznad Korita putem koji vodi za Zatrijebačku košutu. Svi putevi koji su bili probijeni ranije zbog nelegalne sječe, a koji su bili blokirani nasutim šljunkom i velikim stijenama, opet su ove godine prohodni. Doveli su tešku mehanizaciju i uklonili prepreke”, kazao je “Vijestima” jedan od mještana.

Kako je pojasnio, nelegalnom sječom se bave pojedini mještani Kučkih korita, ali posljednje dvije godine dolaze i iz Podgorice da obilježe šumu i spremaju drva.

“To je sve državna šuma. Obilježe je znakom i onda posijeku. Šuma je toliko uništena da su ove godine sjekli i mlada stabla”.

Kako je istakao, prije nekoliko godina je nakon reakcije par mještana, koji su prijavili nelegalnu sječu, to stopirano.

“Međutim, sječe se nemilosrdno, da se zabrani, trebaće dosta da se oporavi šuma. A najbolje se vidi, koliko je to uzelo maha, poređenjem sa fotografijama od ranije”, kazao je jedan od mještana.

Makadamski putevi probijeni su prema Radeći, Crnoj rupi, Arušinoj rupi.

“Crna rupa je ogromna livada usred šume. Tu izvlače stabla, sjeku ih i tovare na kamione. Mnogi su protiv toga, ali iz straha, ne smiju da se suprotstave šumokradicama. A nadležni, ne reaguju”.

Iz Uprave za šume su “Vijestima” odgovorili da je prema njihovoj evidenciji, a na osnovu izvještaja područne jedinice Podgorica na čijoj teritoriji se nalaze Kučka korita, ove godine na tom području bilo osam bespravnih sječa.

“I to 33,11 metara kubnih bruto zapremine, odnosno 28,11 m3 neto. U 2019. godini na rejonu Kučkih korita bilo je sedam bespravnih sječa, i to 45,03 m3 bruto, odnosno 38,27 kubika neto zapremine”, kazala je načelnica za uzgoj i zaštitu u Upravi za šume Zehra Demić.

Saopštila da je i 2018. bilo bespravne sječe na tom području, odnosno da su evidentirali pet slučajeva, a da je posječeno 11,99 metra kubna bruto zapremine, odnosno 10,20 neto.

“U 2017. godini na rejonu Kučkih korita zabilježene su četiri bespravne sječa, i to 6,28 metara kubnih bruto zapremine, odnosno 5,34 neto. Krivične prijave za pričinjene bespravne aktivnosti su procesuirane kod nadležnih organa”.

Bonus video: