Korona bukti u spuškom zatvoru

U spuškom zatvoru 20. novembra koronavirusom zaražena bila samo jedna osoba lišena slobode, a juče ih je na tom spisku bilo 57 Iz UIKS-a saopštili da će se epidemiološkim istraživanjem utvrditi način na koji je došlo do infekcije osoba lišenih slobode Podsjetili su da osuđenici i pritvorenici imaju kontakt sa službenim licima, advokatima i sudskim vještacima kojima nijesu zabranjene posjete, a izvode se i na suđenja, bolničke preglede...

54501 pregleda 213 reakcija 37 komentar(a)
: Detalj iz spuškog zatvora, Foto: Boris Pejović
: Detalj iz spuškog zatvora, Foto: Boris Pejović

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je 57 osoba lišenih slobode - inficirano Covidom-19.

To je Vijestima saopšteno juče iz te institucije.

Objasnili su da je od tog broja jedno lice smješteno u Kliničkom centru (zbog pogoršanja osnovne bolesti-karcinoma pluća), dok su ostali u UIKS: “Gdje se prati njihovo zdravstveno stanje od strane medicinskog osoblja UIKS-a i svi su stabilnog zdravstvenog stanja”.

Indikativno je da je samo prije par sedmica - 20. novembra, u toj ustanovi samo jedna osoba lišena slobode bila zaražena koronavirusom.

“Način na koji je došlo do infekcije lica lišenih slobode utvrdiće se epidemiološkim istraživanjem. Podsjećanja radi, lica lišena slobode koja su smještena u UIKS-a imaju kontakt sa službenim licima, kontakt sa advokatima i sudskim vještacima kojima nijesu zabranjene posjete, a izvode se i na zakazana suđenja, bolničke preglede i drugo, gdje ostvaruju dodatne kontakte, na koji način je moglo i doći do infekcije lica lišenih slobode”, piše u odgovorima dostavljenim Vijestima iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Konstatovali su da su sva inficirana lica smještena odvojeno i da im je ordinirana odgovarajuća terapija: “I testiraju se shodno potrebi”.

“Sektor za zdravstvenu zaštitu UIKS-a, u komunikaciji sa doktorima iz Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore, preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti i svim licima lišenim slobode obezbijeđen je adekvatan medicinski tretman”, dodaje se u odgovorima.

CRVENA ZONA

Osuđena i pritvorena lica, međutim, tvrde da na inficirane koronavirusom niko ne obraća pažnju i da nemaju nikakav medicinski tretman.

“Epidemija iza rešetaka se otrgla kontroli. Mnogo osuđenika i pritvorenika je inficirano i zaključano u sobama zbog toga. Niko ih ne liječi, niti obilazi. Mnogi imaju simptome, ali ih niko ne testira. Prije par dana su jednom osuđeniku koji je testiran rekli da je stigao negativan rezultat, a kada je izgubio čula i dobio temperaturu, rekli su da je u stvari njegov test zagubljen i da čekaju rezultate. Odnos prema oboljelim od koronavirusa, koji se nalaze u zatvoru u Spužu je nehuman”, piše u jednom od pisma dostavljenom redakciji Vijesti.

U pismu dostavljenom iz Istražnog zatvora, navodi se da se ni ne zna stvaran broj inficiranih virusom Covid-19 u toj organizacionoj jedinici.

“Ovo je crvena zona. Ima mnogo zaraženih, ali još više onih koji imaju simptome, a koji nisu testirani. Među njima su i stranci, ali i predstavnici romskog naroda, za koje znaju da se nemaju kome žaliti na tretman. Na njih niko ne obraća pažnju, samo su zaključani u sobama, kako ne bi širili virus dalje. Istražni zatvor je bukvalno bomba koja prijeti da eksplodira, ali zdravstvena služba UIKS-a nema adekvatan odgovor na ovu situaciju. Ostala pritvorena lica, koja još nijesu dobila simptome, imaju po jednu masku i pravo na jednu šetnju, ali niko ne garantuje da ne šetamo sa nekim ko je do juče bio u sobi u kojoj su inficirani”.

Iz pritvora i zatvora problematizovali su i način unošenja i širenja virusa iza zatvorskih zidina.

“Osam mjeseci nema posjeta, što jasno govori da su virus unijeli i raširili među nama zatvorski službenici, koji su svakodnevno u kontaktu i sa drugim ljudima, mimo posla i nemaju ograničeno kretanje kao mi”, tvrde sagovornici Vijesti. Zatvorenici koji su se obratili redakciji Vijesti, pisali su i premijeru Zdravku Krivokapiću, od kojeg, kako tvrde, očekuju da hitno riješi probleme neadekvatnog tretmana oboljelih koji se nalaze na izdržavanju kazne ili u pritvoru.

Iz UIKS-a nijesu odgovorili koliko je ukupno lica lišenih slobode imalo koronavirus, od početka epidemije, kao ni koliko njih je testirano do juče. Bez odgovora ostalo je i pitanje da li su testirani svi stanari zatvora u Spužu koji su prijavili da imaju simptome.

Detalj iz spuškog zatvora
Detalj iz spuškog zatvorafoto: Boris Pejović

U odnosu na 20. novembar, kada je 23 službenika bilo pozitivno na koronavirus, juče je taj broj bio za jedan veći:

“Kada su u pitanju službena lica, trenuto njih 24 odsustvuje sa posla zbog infekcije Covidom-19”, odgovorili su iz UIKS-a.

Krajem oktobra, iz UIKS-a je “Vijestima” rečeno da preduzimaju mjere kojima će omogućiti posjete pritvorenim i osuđenim osobama. To, međutim, još nije učinjeno.

Slijede restriktivnije mjere?

Novi koronavirus registrovan je kod još 345 osoba, a preminulo je 12 kovid pozitivnih osoba.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je juče da će, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima koji uslijed okupljanja većeg broja ljudi nose rizik od širenja epidemije, na snazi da budu restriktivnije epidemiološke mjere.

On je za RTCG kazao da se u Crnoj Gori bilježi široka rasprostranjenost epidemije, s visokim stopama obolijevanja u svim gradovima, ali je trend, ipak, stabilan.

Iz IJZ je juče saopšteno je da je iz Podgorice 147 novopozitivnih, Nikšića 33, Budve 32, Bara 26, Berana 22, Herceg Novog 14, Bijelog Polja 12, Cetinja 11, Tivta 10,...

“Institutu je prijavljeno 12 smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (5), Nikšića (2), Pljevalja (2), Kotora, Herceg Novog i Danilovgrada. Najstariji preminuli je imao 85 godina a najmlađi 56 godina (1964. godište)”, saopšteno je.

Predstavnici porodica pojedinih preminulih od kovida-19 u barskoj bolnici nakon sastanka sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović zatražili su hitnu istragu i smjenu menadžmenta te zdravstvene ustanove.

Oni su, između ostalog, tražili i pokretanje detaljne istrage nad slučajevima svih preminulih od kovida-19 u barskoj bolnici sa detaljnom dokumentacijom i komparativnom analizom sa slučajevima iz Kliničkog centra.

Bonus video: