Milanu Lečiću zlatna medalja iz matematike

Milanov otac, Ljubomir Lečić, “Vijestima” je kazao da poseban doprinos ovom rezultatu ima profesor matematike Gojko Đurđević, koji je njegov mentor.
Istakao je da je Milan talenat za matematiku otkrio već početkom osnovne škole

5199 pregleda 12 komentar(a)
Lečić, Foto: Privatna arhiva
Lečić, Foto: Privatna arhiva

Učenik trećeg razreda Gimnazije “Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog, Milan Lečić, dobitnik je zlatnog priznanja na međunarodnom takmičenju iz matematike.

Milan već drugu godinu zaredom učestvuje na svjetskom onlajn takmičenju International Youth Math Challenge (IYMC), koje okuplja učenike iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem takmičenju on se plasirao među pet odsto od 6.500 učenika i dobio nacionalno priznanje kao najuspješniji takmičar iz Crne Gore.

Milanov otac, Ljubomir Lečić, “Vijestima” je kazao da poseban doprinos ovom rezultatu ima profesor matematike Gojko Đurđević, koji je njegov mentor. Istakao je da je Milan talenat za matematiku otkrio već početkom osnovne škole.

“Nije se posebno pripremao za takmičenje jer se matematikom bavi svakodnevno. Omiljeni predmet mu je matematika, a voli i fiziku”, odgovorio je njegov otac “Vijestima”.

Milan uz engleski jezik tečno govori i njemački. Planovi za budućnost ovom srednjoškolcu vezani su upravo za matematiku i računarske nauke.

Na međunarodnom takmičenju IYMC učestvuju učenici iz 98 zemalja. Milan je prošle godine osvojio srebrnu medalju plasiravši se u top osam odsto najuspješnijih takmičara iz čitavog svijeta, osvojivši 33 od mogućih 40 poena.

Bonus video: