Sastanak ministarke sa rektorom Gojkom perovićem

Bratić: Cetinjska Bogoslovija da se akredituje u crnogorski obrazovni sistem

Perović je kazao da iz Bogoslovije ne traže ništa više od statusa koji ima islamska škola “Medresa” u Crnoj Gori kao i da Bogoslovija do sada nije imala nikakvu pomoć od strane državnih organa Crne Gore

17824 pregleda 113 reakcija 58 komentar(a)
Bratić i Perović, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Bratić i Perović, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Resor ministarke dr Vesne Bratić, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, aktivno će učestvovati u integrisanju najstarije škole u Crnoj Gori, cetinjske Bogoslovije u obrazovni sistem Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva.

To su neki od zaključaka sa današnjeg sastanka sa rektorom, ocem Gojkom Perovićem, sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom i predstavnicima ove škole. Time bi jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori osnovana davne 1863. godine postala dio zvaničnog obrazovnog sistema Crne Gore i bila uvažena i pomognuta od strane državnih institucija, kazala je ministarka Vesna Bratić.

“Ako imamo u vidu da u Crnoj Gori više od osamdeset odsto građana jesu vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, više je nego logično da se cetinjska Bogoslovija akredituje i ostvari sva zakonska prava i status koji joj pripada, a koji do sada nije imala”, poručila je ona.

Rektor ove škole protojerej Gojko Perović je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti ministarke da učestvuje u aktivnom dijalogu i radu na tome da ova škola postane dio zvaničnog školskog sistema Crne Gore.

On je kazao da iz Bogoslovije ne traže ništa više od statusa koji ima islamska škola “Medresa” u Crnoj Gori kao i da Bogoslovija do sada nije imala nikakvu pomoć od strane državnih organa Crne Gore.

"Mi ćemo u budućem periodu raditi na usklađivanju našeg programa sa važećim školskim programom kako bismo što lakše integrisali našu školu u crnogorski obrazovni sistem", kazao je on.

Sastanak je proteka, kako su saopštili iz ministarstva, u konstruktivnoj atmosferi a predstavnici Ministarstva i Bogoslovije su iskazali spremnost da u budućnosti još čvršće sarađuju kako na prevazilaženju ovog inicijalnog problema tako i na unapređenju svih mogućih oblika saradnje.