zamjena za dosadašnja nacionalna rješenja

Nova regulativa za operatore dronova: Zajednička pravila na nivou EU

Prema novim rješenjima, zavisno od nivoa rizika, definisane su tri glavne kategorije za operacije dronovima

4554 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U zemljama Evropske unije (EU) 31. decembra počeće primjena nove regulative za dronove, kojom će biti zamijenjena dosadašnja nacionalna rješenja.

Jedna od ključnih novina je to da će operatori koji su registrovani u jednoj državi članici moći, pod određenim uslovima, da lete i u drugim članicama bez obaveze dodatne registracije. Nova EU regulativa o dronovima biće prenijeta u crnogorski sistem do kraja 2021. godine, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Prema novim rješenjima, zavisno od nivoa rizika, definisane su tri glavne kategorije za operacije dronovima: Otvorena, Posebna i Sertifikovana.

Otvorena kategorija obuhvata operacije dronovima koje su manjeg rizika i i ne zahtijevaju odobrenje. Ukoliko nije zadovoljen neki od uslova za otvorenu kategoriju, kao na primjer letjenje izvan vidokruga pilota ili na visini iznad 120 metara, operacije se klasifikuju kao posebna kategorija. Za ovu kategoriju je potrebno odobrenje od nadležnih vlasti ili podnošenje Izjave, dok pilot mora imati odgovarajuće kompetencije. Letjenje iznad skupova ljudi, prevoz ljudi ili prevoz opasnih materija dronovima označeni su kao operacije visokog rizika i obuhvaćene su sertifikovanom kategorijom, na koju se primjenjuju i najstroža pravila.

U sklopu ovih osnovnih kategorija postoje potkategorije, koje u najvećem dijelu zavise od operativne mase ili težine drona.

“Novom regulativom Evropska unija nastavlja misiju kreiranja što veće sigurnosti u oblasti upravljanja dronovima. Za operatore dronova ovo će, najjednostavnije rečeno, značiti nekoliko koraka. Prvi korak je registracija svih dronova koji su teži od 250 gr, kao i onih koji su lakši od 250 gr ako su opremljeni kamerom ili drugim senzorom za snimanje ličnih podataka. Drugi korak je da operatori prije leta treba da provjere zone u kojim mogu letjeti, jer će svaka zemlja članica moći da zabrani letenje u zonama aerodroma ili, na primjer, zaštićenih prirodnih područja“, navode iz Agencije.

„Dron sve vrijeme leta treba da bude u vidnom polju pilota i moći će da leti do 120 metara visine. Izuzeci od ovog pravila su mogući uz prethodno odobrenje. Dalje, piloti dronova moraće posebno da vode računa o zaštiti privatnosti, pitanju koje je prepoznato kao veoma važno novom EU regulativom. Piloti dronova, zavisno od kategorije operacija, moraće da završe određene obuke“, precizirali su iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Pored novina u kategorisanju operacija, postoji važna novina i za projektovanje i proizvodnju dronova. Dronovi koji se budu plasirali na tržište moraće da imaju znak usaglašenosti, CE oznaku. Ova oznaka će biti, zavisno od tehničkih karakteristika drona, u rasponu od C0 do C6. Za operatore dronova postojećih tehničkih karakateristika i koji nemaju ovu oznaku predviđen je dvogodišnji tranzicioni period do 1. januara 2023. godine, do kada mogu obavljati određene kategorije operacija. Nakon tog datuma, zavisno od usklađivanja sa zahtijevanim uslovima, postojeći dronovi bi mogli biti korišćeni i u kategorijama operacija koje se smatraju rizičnijim.

Preporučujemo za Vas