Saradnja od vitalne važnosti u borbi protiv organizovanog kriminala

Direktor Forenzičkog centra Aleksandar Ivanović kazao je da bi regionalna forenzička saradnja trebalo da igra ključnu ulogu u identifikovanju počinilaca

2731 pregleda 172 reakcija 0 komentar(a)
Foto: OEBS
Foto: OEBS

Saradnja među forenzičkim centrima od vitalne je važnosti u borbi protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala, posebno u vrijeme pandemije COVID-19, zaključeno je na onlajn konferenciji „Regionalni forenzički dani u Danilovgradu“.

Konferenciju su organizovali Misija OEBS-a u Crnoj Gori i nacionalni Forenzički centar Uprave policije.

„Kako bi podržala Forenzički centar u organizovanju virtuelnih konferencija, Misija je donirala po deset prenosnih računara za svako odjeljenje, zajedno sa WebEx licencom i digitalnim forenzičkim licencama u vrijednosti od skoro 20 hiljada eura“, kazali su iz Misije OEBS-a.

Vršilac dužnosti programskog menadžera u Misiji Stiven Harmon kazao je da je današnji događaj poslužio kao forum za diskusiju i razmjenu najboljih praksi za organizovanje forenzičkih pregleda tokom izazovnog perioda izazvanog pandemijom COVID-19.

„Bez vaše temeljne naučne ekspertize, gonjenje ozbiljnog i organizovanog kriminala bilo bi nemoguće“, rekao je Harmon.

On je kazao da će Misija donirati dodatni softver i opremu Upravi policije za dalju podršku istragama sajber kriminala i borbu protiv teškog i organizovanog kriminala.

„Dio donirane opreme već je korišćen za organizaciju ove konferencije. Konačni paket opreme biće dostavljen Upravi policije u narednim danima“, rekao je Harmon.

Direktor Forenzičkog centra Aleksandar Ivanović kazao je da bi regionalna forenzička saradnja trebalo da igra ključnu ulogu u identifikovanju počinilaca.

Prema njegovim riječima, regionalna razmjena forenzičkih podataka je "conditio sine qua non" za rasvjetljavanje slučajeva prekograničnog kriminala, korupcije i terorizma.

"Osim naše dobre saradnje i volje, za efikasniji rad prilikom sprovođenja kriminalističko-forenzičkih istraga, potrebno bi bilo istu i ozvaničiti putem protokola ili sporazuma o saradnji između naših forenzičkih institucija“, rekao je Ivanović.

Iz Misije OEBS-a kazali su da je na konferenciji učestvovalo više od 20 učesnika iz akreditovanih forenzičkih laboratorija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, i razmijenilo svoja iskustva i rezultate istraživanja u određenim aspektima forenzičke nauke.

Navodi se da je konferencija, koja je prvobitno planirana za april, odložena i održana u virtuelnom formatu zbog ograničenja izazvanih pandemijom COVID-19.

Iz Misije OEBS-a su kazali da ostaju posvećeni pružanju podrške crnogorskim vlastima u borbi protiv organizovanog i ozbiljnog kriminala.

Bonus video: