Filološki jedini bez godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore

Državni univerzitet dodjeljuje godišnju nagradu zaposlenima za poseban doprinos u razvoju istraživačkog, stručnog i umjetničkog rada, odnosno za bolje međunarodno pozicioniranje Crne Gore. Među nagrađenima nema kandidata sa nikšićke ustanove

6145 pregleda 1 komentar(a)
Filološki fakultet, Foto: Svetlana Mandić
Filološki fakultet, Foto: Svetlana Mandić

Univerzitet Crne Gore ove godine nije nagradio profesora ili predavača Filološkog fakulteta za poseban doprinos u razvoju istraživačkog, stručnog i umjetničkog rada, odnosno za bolje međunarodno pozicioniranje Crne Gore.

Prema odluci UCG, u koju su „Vijesti“ imale uvid, nagrađeni su zaposleni sa 20 jedinica državnog Univerziteta, ali ove godine nema zaslužnih pojedinaca sa Filološkog fakulteta.

Iz Rektorata ističu da predlaganje pojedinaca nije u njihovoj nadležnosti, a iz uprave Filološkog fakulteta da nijesu dobili predloge o kojima bi se raspravljalo. Iz Nastavno-naučnog vijeća te nikšićke ustanove kažu da im dekanica Tatjana Jovović nikada nije uputila materijal za razmatranje i eventualno glasanje.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li to što nema nagrađenih znači da na fakultetu ili UCG smatraju da nikšićka ustanova nema čime da se pohali ove godine, iz Rektorata su odgovorili da, u skladu sa važećim pravilima, vijeća organizacionih jedinica predlažu pojedince za godišnju nagradu, uz obrazloženje njihovog doprinosa.

"Sve organizacione jedinice Univerziteta Crne Gore, sem Vijeće Filološkog fakulteta, su dostavili svoje predloge o imenovanju zaposlenog za godišnju nagradu, te je na osnovu dostavljenih predloga, rektor Univerziteta i donio odluku o nagrađivanju. Poštujući autonomnost u radu tijela univerzitetskih jedinica, u ovom slučaju Vijeća Filološkog fakulteta, uprava Univerziteta nije dovodila u pitanje iz kojih razloga je predlog Vijeća Filološkog fakulteta izostao, tim prije što se i ranijih godina dešavalo da vijeće neke od univerzitetskih jedinica ne dostavi predlog za nagrađivanje“, kazali su iz Rektorata.

Više izvora "Vijesti" iz Vijeća Filološkog fakulteta tvrdi da nijesu dobijali materijal - predloge i obrazloženja za godišnju nagradu za zaposlene.

Kažu i da su sjednice Vijeća već određeni period elektronske, te da su se tako izjasnili i o predlogu za najboljeg studenta ustanove, ali ne i za izbor kolege čiji je doprinos ove godine bio najveći.

Tvrde i da je bilo nekoliko kandidata o kojima se moglo raspravljati, te da nije bilo razloga da neko od kolega ove godine ne bude nagrađen.

Dekanica Jovović, pak, za „Vijesti“ kaže da ustanova nije imala predlog za godišnje priznanje.

"Filološki fakultet ove godine nije imao predlog zaposlenog za godišnje priznanje, iz razloga što nijedan studijski program nije predložio kandidata, iako su rukovodioci svih sedam studijskih programa dva puta u roku od nepunih sedam dana dobili dopis sa molbom da blagovremeno pošalju predloge. Izložila sam faktografiju koju mogu dokumentovati i koja sadrži stvarne razloge koji su doveli do toga da izostane predlog Filološkog fakulteta, a to je, ujedno, i odgovor na ostatak vaših pitanja“, zaključila je Jovovićeva.

Bonus video: