Vujačić: Biciklističke staze smanjile broj saobraćajnih nesreća, poboljšan kvalitet vazduha

"Ovim smo doveli do smirivanja saobraćaja, broj saobraćajnih nezgoda u Ulici 27. marta na Zabjelu, sada je mnogo manji, nego prije izgradnje biciklističkih staza. Ta jedna je kolovozna traka bila je pista nesavjesnim građanima. Na mjestima gdje su staze na kolovozu imamo smirivanja saobraćaja saobraćaja, manji broj saobraćajnih nezgoda", istakla je Vujačić

7513 pregleda 43 reakcija 38 komentar(a)
Ilustracija, Foto: TV Vijesti
Ilustracija, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 17.12.2020. 16:02h

Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić tvrdi da je izgradnjom biciklističkih staza na kolovozima smanjen broj saobraćajnih nesreća, zaštićeni su pješaci, poboljšan je kvalitet vazduha.

"Ovim smo doveli do smirivanja saobraćaja, broj saobraćajnih nezgoda u Ulici 27. marta na Zabjelu, sada je mnogo manji, nego prije izgradnje biciklističkih staza. Ta jedna je kolovozna traka bila je pista nesavjesnim građanima. Na mjestima gdje su staze na kolovozu imamo smirivanja saobraćaja saobraćaja, manji broj saobraćajnih nezgoda", istakla je Vujačić.

Ona je to kazala odgovarajući na pitanje odbornice Socijalističke narodne partije Radmile Čagorović, koju je interesovalo zbog čega su frekventne saobraćajnice u gradu, sužene izgradnjom biciklističkih staza na kolovozu. Vujačić je kazala da su biciklističke staze morali da "spuste" na kolovoz, jer na trotoarima nisu bile bezbjedne majke sa djecom u kolicima, lica sa invaliditetom, pješaci.

"Zaštiti smo majke sa djecom, lica sa invaliditetom, udovoljili biciklistima, povećali kvalitet vazduha, poboljšali pješačku infrastrukturu, doveli do poštovanja saobrćajnih propisa", navela je Vujačić.

Ona je naglasila da ništa nisu radili napamet, a da su usvojili urbani plan mobilne održivosti, koji su radili brojni stručnjaci i da je u oskviru toga dokumenta precizirano kako treba da izledaju biciklističke staze. Vujačić je kazala da je tako urađeno u Ljubljani, Sloveniji, Budimpešti, Tirani.

Mikić: Efekte izgradnje platićemo ogrmonim gužvama

Odbornik Građanskog pokreta URA Zoran Mikić je istakao da efekte izgradnje biciklističkih staza u Ulici 27. marta i Ivana Milutinovića, još nismo vidjeli zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, a misli da će se to platiti ogromnim gužvama.

"Nisu radile škole, nije bilo turista. Kada se stanje normalizuje, mislim da ćemo platiti ogromnim gužvama", kazao je Mikić.

On je istakao, komentarišući odgovor direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, Srđana Raičevića, da bi biciklističku stazu naknadno trebalo i napraviti u sklopu novog bulevara prema Danilovgradu i da možda nedostaje strategije pri planiranju.

Raičević je na Mikićevo pitanje koliko Podgorica ima biciklističkih staza, odgovorio da je to 23 kilometra, a da nije u planu da se izgrade od u sklopu jugozapadne obilaznice.

Raičević je naveo da je između ostaloga biciklistička staza planirana od raskrsnice kod zgrade "Vodovoda" na Zabjelu do skretanja za aerodrom u Golubovcima, bulevarom Josipa Broza, prema Tuzima do mosta na Cijevni.

Bonus video: