Blagojevića „smijenili” i prije nego je počeo

Na ministru je odluka koga će predložiti. Ja sam oficir, radim po zakonu i poštujem zakon”, kazao je Damjanović povodom najavljenog imenovanja

44567 pregleda 279 reakcija 26 komentar(a)
Poštujem zakon: Damjanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Poštujem zakon: Damjanović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Vesko Damjanović rukovodiće Upravom policije najkraće do februara - i to ako se javni konkurs za funkciju direktora te institucije raspiše odmah.

Članovi Vlade odustali su juče od predloga da za vršioca dužnosti šefa policije izaberu policajca Dragana Blagojevića, iako je “Vijestima” iz izvršne vlasti ranije juče potvrđeno da će takav predlog usvojiti članovi kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Nakon što su se tome oštro usprotivili iz Demokratskog fronta, Vlada se povukla, a Krivokapić je konstatovao ono što i poslanici tog političkog saveza - da vd direktora policije ne može biti osoba “koja je ugrožavala poslanike u Skupštini”...

Blagojević je rukovodio akcijom policije kada su prije godinu u državnom parlamentu pohapšeni svi poslanici DF-a, koji su pokušali da onemoguće glasanje o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, za vd direktora može biti izabran samo jedan od pomoćnika prvog čovjeka policije, u slučaju njegovog razrješenja ili spriječenosti da iz bilo kojih drugih razloga obavlja dužnost... Dosadašnji čelnik policije Veselin Veljović, obavijestio je juče potpredsjednika izvršne vlasti Dritana Abazovića da je podnio ostavku, pa je njegovog nasljednika nova vlast prinuđena da makar privremeno bira među njegovim pomoćnicima.

Damjanović je na čelu Sektora granične policije.

Na pitanje “Vijesti”, da li će prihvatiti novu dužnost, sinoć je odgovorio: “Nemam ja što da prihvatam ili ne, nas pomoćnike Zakon obavezuje na to, a na ministru je odluka koga će predložiti. Ja sam oficir, radim po zakonu i poštujem zakon”, kazao je Damjanović “Vijestima”.

Zakon predviđa da jedan od pomoćnika direktora, taj posao može obavljati najduže šest mjeseci.

Damjanović je tu funkciju pokrivao i 2018. godine.

Pomoćnik direktora za Sektor granične policije tada je na čelu Uprave policije zamijenio Slavka Stojanovića, koji je podnio ostavku nakon serije kriminalnih obračuna koji su kulminirali dvostrukim ubistvom u centru Podgorice.

NEMA DOBROG RJEŠENJA

Krivokapić je juče pred novinarima potvrdio da je Veljović podnio zahtjev za razrješenje i konstatovao da, uzimajući u obzir zakonska rješenja, sada ne mogu doći do najboljeg rješenja, ali da će to učiniti uskoro - raspisivanjem javnog konkursa za direktora policije.

On je rekao da je Blagojević bio predlog za vd šefa UP, ali da su “osluškujući glas naroda”, odustali od toga.

“Nema rješenja između postojećih mogućnosti, a mi nećemo da kršimo zakon. Ima samo boljeg od goreg... Razmatrajući sve činjenice, konstatovali smo da da ne može onaj koji je na bilo koji način ugrožavao poslanike... bez obzira ko mu je to naredio, da bude vršilac dužnosti direktora UP. To je nedopustivo. Jeste da je taj predlog postojao, mi ništa ne krijemo”, kazao je Krivokapić. On je rekao da takvom odlukom žele da umire strasti, ili “bilo kakvu paniku ili potencijalne nerede”.

Podsjetio je da je potpredsjednik Vlade Abazović i koordinator službi bezbjednost, pa će, osim ministra unutrašnjih poslova, i on nadgledati rad te institucije.

“Dogovorili smo se da dam ovlašćenje potpredsjedniku Dritanu Abazoviću da se potpuno izdigne iznad nivoa UP i da sve što je nasušna potreba naših građana imamo u funkcionalnom obliku, kako bi na taj način prevazišli sve moguće probleme koje imamo”.

Rekao je da je UP u dijelu rukovodnog kadra potpuno monolitna, ali da će se sve promijeniti nakon konkursa na kojem će biti izabran onaj koji će raditi isključivo u korist društva.

“Ta procedura nije tako brza, ali na ovaj način prevazilazimo sve probleme koji mogu da proizađu iz bilo kakvog imenovanja koje građani ne odobravaju”, kazao je premijer.

Na pitanje šta će se desiti ako ni Damjanović ne bude po volji skupštinske većine, odgovorio je da ni do sada nije dobijao podršku: “Pa je sve to bilo drugačije, nego što je neko zamišljao”.

“Apsolutno se ne plašim toga da li ću šest mjeseci ili mjesec dana biti premijer. Želim da uradim što je najprihvatljivije za naš narod... Ovo je najbolje rješenje iz naše vizure, a da li je ono prihvatljivo za sve... Nikada nijedan čovjek neće biti prihvatljiv do kraja za čitav narod. To je potpuno prirodno”, kazao je Krivokapić.

Da je dojučerašnji prvi policajac podnio ostavku, javnost je juče ujutru obavijestio Abazović, naglašavajući da je Veljović to učinio shodno njihovom dogovoru.

Tri dana nakon što je u parlamentu izglasana nova Vlada, Abazović se sreo sa njim nakon čega je objavio: “Završen sastanak sa direktorom Uprave policije (UP) Veselinom Veljovićem. Dogovoreno da gospodin Veljović više neće biti direktor policije”, napisao je na Tviteru lider Građanskog pokreta URA.

ZAKON

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, za direktora policije može biti imenovana osoba koja, pored opštih uslova propisanih zakonom, ispunjava i posebni uslov - da ima najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na rukovodećim radnim mjestima u policiji, sudu, državnom tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Direktora, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministra nadležnog za unutrašnje poslove. Predlog za imenovanje direktora Vlada dostavlja Skupštini, radi davanja mišljenja.

Navodi se i da direktor ne može biti član političke partije, niti politički djelovati, a za svoj rad odgovara ministru i Vladi.

U Skupštini dva Veljovićeva izvještaja

Drugi Izvještaj direktora Uprave policije o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije dostavljen je Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore 30. 11. 2020. godine, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz Skupštine.

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost prethodnog saziva nije razmatrao Izvještaj Veselina Veljovića za prvu polovinu ove godine, iako je taj dokument takođe dostavljen.

Direktor policije podnosi nadležnom radnom tijelu Skupštine poseban izvještaj o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije dva puta godišnje, a najkasnije 1. juna i 1. decembra, predviđeno je Zakonom o unutrašnjim poslovima.

DF zaprijetio da neće glasati za predloge Vlade

Blagojević je prije godinu rukovodio “akcijom” hapšenja poslanika tadašnjeg opozicionog saveza Demokratskog fronta.

Postupao sam po propisima: Blagojević
Postupao sam po propisima: Blagojevićfoto: Vijesti

Nakon 15-satne rasprave o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i tenzija u Skupštini, privedeno je 18 poslanika DF-a.

Njihov poslanik Slaven Radunović, kazao je da ih je šokirala informacija da je Blagojević postao v. d. direktora policije i pozvao predsjednika Vlade da objasni taj izbor.

“Dok se ovaj čovjek ne smijeni, DF neće glasati ni za jedan predlog Vlade osim za izmjenu Zakona o slobodi vjerosipovijesti”, rekao je Radunović.

On je kazao da je Blagojević čovjek koji je u Skupštini u noći između 26. i 27. decembra rukovodio “brutalnim hapšenjem Poslaničkog kluba DF-a na jedan način koji je neprimjeren ni kada se djeluje prema najgorim kriminalcima”.

“Taj gospodin Blagojević je uletio sa gomilom policajaca uz najgore povike: ‘Hapsi bagru, hapsi marvu’ i tjerao policajce da uđu u sukob sa nama”, rekao je Radunović.

Podsjetio je da se to dešavalo prilikom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti: “Koji je pokrenuo proteste i doveo do smjene vlasti na izborima u avgustu”.

Bonus video: