Nurković se dodatno naoružao

Doskorašnji ministar saobraćaja i pomorstva dostavio Agenciji karton po napuštanju funkcije

9180 pregleda 16 komentar(a)
Nurković, Foto: Savo Prelević
Nurković, Foto: Savo Prelević

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković u posljednjoj godini mandata primao je uglavnom nepunih 2.100 eura mjesečno, vidi se iz imovinskog kartona koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Osim ministarke plate koja je veći dio godine iznosila oko 1.715 eura, on je mjesečno dobijao i 380 eura kao član Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

On je član još tri radna tijela - Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori, Tenderske komisije za postupak koncesije za pravo korišćenja aerodroma Podgorica i Tivat kao i Ekspertsko-pregovaračkog tima koji će sagledati neophodne uslove i pretpostavke za realizaciju projekta izgradnje mosta. Za angažman u ovim radnim tijelima nije bio plaćen.

Posljednjih nekoliko godina, prema kartonima, potpredsjednik Bošnjačke stranke bio je jedini član porodice koji je imao primanja.

Ove godine, njegov sin Amar Nukorvić bio je na stručnom usavršavanju u Ministrstvu odbrane, gdje je uglavnom primao po 250 eura mjesečno.

Članica porodice Rialda Nurković od jula je počela da prima po 222 eura iz privrednog društva “Maya Montenegro”, čija je djelatnost, prema podacima Poreske uprave, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Ovo privredno društvo osnovano je sredinom prošle godine.

Nurković je vlasnik kompletne nepokretne imovine - stanova od 70 i 90, poslovnog protora od 29, kao i njive od 381 metra kvadratnog. Osim većeg stana, koji je stekao razmjenom, ostalu movinu stekao je kupovinom. Doskorašnji ministar se u međuvremenu dodatno naoružao, pa je u odnosu na prošlu godinu postao vlasnik još jednog komada oružja. Osim zastavinog “M57” iz 1987. godine, kupio je “luger 9mm” iz 2000. godine.

Porodica ima akcije u “Opštem građevinskom” a ministar vraća dva kredita - od 2007. godine 30.000 potrošakog kredita u ratama od nepunih 230 eura, a od 2014. godine i 20.000 stambenog kredita pod povoljnim uslovima, gdje je rata koju vraća 70 eura.

On nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner kome je prestala funkcija dužan u roku od 30 dana da Agenciji za sprečavanje korupcije dostavi izmovinski karton, što je Nurković uradio.

Takođe, novi članovi Vlade koji su stupili na funkcije moraju u roku od 30 dana od dana imenovanja Agenciji da dostave kartone.

Ko to ne uradi u oba ova slučaja, Zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: