Marković: Lakić sinonim stradanja novinarske profesije, tužilastvo da provjeri navode o planiranju atentata na nju

"Ovo je i prilika da podsjetimo na zahtjeve Komisije da se u rešavanje napada na koleginicu Lakić, ali i druge teške slučajeve što hitniije suštinski uključe strani eksperti i da Uprava policije konacno dostavi Komisiji izvještaj FBI o napadu na Oliveru Lakić za koga su tvrdili da je uključen u istragu"

16699 pregleda 55 reakcija 11 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović

Komisija za istrage napada na novinare na jučerašnjoj sjednici je sa ozbiljnom zabrinutošću prmila informaciju da je svjedok saradnik u jednom drugim krivičnom predmetu objelodanio namjeru kiminalnih grupa da izvrši novi atentat na novinarku Oliveru Lakić, saopštio je predsjednik Komisije Nikola Marković.

"Podsjećamo na konvencijsku pozitivnu obavezu drzave da preuzme preventivne operativne mjere u cilju izbjegavanja rizika i zaštite novinara čiji je život u opasnosti od krivičnih djela", navodi se u saopštenju.

Marković je katao da insistiraju da "tužilastvo bez oklijevanja provjeri ove navode i pokrene istražne radnje kako bi se utvrdila puna istina. Od ostalih nadležnih organa, Uprave policije i Anb, tražimo da hitno urade procjenu njene bezbjednosti i pruže joj svu potrebu fizičku zaštitu".

Kako je kazao, Olivera Lakić je sinonim stradanja novinarske profesije,ali i neadekvatnog postupanja nadležnih jer ni do dan danas nijesu rasvijetljeni neki prethodni napadi na nju, niti joj je pružena adekvatna zaštita da bi mogla da normalno živi i radi, kako ona tako i njena porodica.

"Komisija ce u skladu sa svojim ovlaštenjima vršiti legitiman pritisak na nadležne da ovaj slučaj ne bude samo jos jedan u nizu nerazjašnjenih napada na život Olivere Lakić", navodi se u saopštenju.

Komisija poziva ministre unutrašnjih poslova i pravde, ali i premijera da se aktivno u sklopu svojih ingerencija uključe u ovaj slučaj i time ličnim primjerom pokažu svoju opredijeljenost za slobodu medija i novinara.

"Ovo je i prilika da podsjetimo na zahtjeve Komisije da se u rešavanje napada na koleginicu Lakić, ali i druge teške slučajeve što hitniije suštinski uključe strani eksperti i da Uprava policije konacno dostavi Komisiji izvještaj FBI o napadu na Oliveru Lakić za koga su tvrdili da je uključen u istragu", zaključeno je u saopštenju Nikole Markovića.

Bonus video: