Izmiriti dugovanja, Kalimanj da ostane gradu

Tivatski čelnici razgovarali sa rukovodstvom Morskog dobra, načelni dogovor za rješenje problema

4148 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Lokalna uprava Tivta i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) su stava da je važno da gradska lučica Kalimanj u Tivtu zadrži komunalne vezove i da kao takva bude na raspolaganju građanima, te da kao i do sada, uz poštovanje svih zakonskih procedura i postojećeg ugovora, korisnik luke bude tivatsko Komunalno preduzeće.

To je saopšteno nakon sastanka predsjednika opštine Tivat Željka Komnenovića (NP) i direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) Predraga Jelušića sa saradnicima, uz napomenu da je u Kalimanju oko 90 odsto od ukupno skoro 340 tamošnjih vezova za barke komunalnog karaktera, odnosno da je namijenjeno malim plovilima za sport i rekreaciju, čiji su vlasnici građani Tivta.

Komnenović i Jelušić, kako su naveli iz Opštine, razgovarali su o budućoj saradnji, ali i o svim aktuelnim otvorenim temama. “Nakon konstruktivne diskusije i iznijetih stavova, dvije institucije su postigle načelni dogovor u cilju rješavanja aktuelnih pitanja od značaja za lokalno stanovništvo. Opština Tivat saglasila se da JPMD nastavi korišćenje poslovnog prostora/kancelarije u Tivtu. Početkom naredne sedmice biće organizovan sastanak na kojem će se regulisati način plaćanja usluge koju je Komunalno preduzeće Tivat pružilo JPMD u 2020. godini, a po osnovu ugovora koji ova dva preduzeća potpisuju na godišnjem nivou za tekuće komunalno održavanje javnih površina u zoni morskog dobra. Predstavnici obje strane su saglasni da postoji dobra volja da se stavovi po ovom pitanju usaglase i postigne najoptimalnije rješenje“, piše u saopštenju.

Tivatsko Komunalno preduzeće od JPMD potražuje skoro 50 hiljada eura po osnovu ugovora sklopljenog u januaru za održavanje zone morskog dobra u najmanjoj bokeljskoj opštini. Budvansko Javno preduzeće je zbog koronavirusa i smanjenja sopstvenih prihoda, jer je zbog odluka Vlade za pola smanjilo cijene zakupa djelova obale za 2020, tražilo od Komunalnog da sklope aneks tog ugovora i drastično smanje iznos koji bi tivatskim komunalcima bio plaćen za održavanje javnih površina i rasvjete na obali Tivta koja nije data u zakup. Komunalno nije na to pristalo, zbog čega im JPMD već mjesecima ne plaća fakture po ranije ugovorenim cijenama.

Predstavnici lokalne uprave Tivta na sastanku sa čelnicima JPMD interesovali su se i za postizanje usaglašenosti Atlasa plaža sa smjernicama Detaljne studije lokacije Sektor 22-23.

“Namjera lokalne uprave je da se smanji postojeći broj privremenih objekata na prostoru gradske plaže, što je u interesu brojnih građana Tivta. Kako je pojašnjeno iz JPMD, Atlas cnogorskih plaža i kupališta sadrži informacije o privremenim objektima, preuzete iz važećeg Programa privremenih objekata 2019-2023, koje donosi Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Predstavnici JPMD pozvali su Opštinu da sve sugestije za Atlas plaža dostave, kako bi iste bile uvažene kroz izmjene i dopune ovog dokumenta. Takođe, potrebno je imati u vidu da Program privremenih objekata važi do 2023“, saopšteno je iz Opštine.

JPMD je rukovodstvu grada predstavilo i najznačajnije investicione projekte u 2020. i 2021. godini na području Opštine Tivat: Centar za posjetioce u posebom Rezervatu prirode Solila, šetalište lungo mare Ponta Seljanovo (ukupna vrijednost I faze iznosi 760.000 eura) i pješačku staza Sveti Roko - Lepetani (ukupna vrijednost investicije iznosi 1.500.000 eura). Na sastanku su se mogli čuti i konkretni predlozi revitalizacije određenih lokacija, ali i saniranja zapuštenih priobalnih područja, od značaja za građane Tivta, sve goste i turiste.

Bonus video: