"nijedan planski dokument nije predvidio ovaj objekat"

MZ Savina: Terna vrši teror na prostoru Grblja

Kako logika stvari, pravo, praksa i zakon nalažu, da kada se radi o opštem interesu neke zajednice morala bi i sama zajednica biti uključena u takav projekat . Ovdje to nije bio sluča“, naveo je u dopisu predsjendik Savjeta MZ „ Savina“ Stevan Midorović

2966 pregleda 1 komentar(a)
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Jaz, Foto: Vuk Lajović

Savjet Mjesne zajednice „Savina“ u Grblju uputio je urgentan dopis premijeru Zdravku Krivokapiću, predsjendiku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću, gradonačeniku Kotora Vladimiru Jokići, ministru ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratku Mitroviću upozoravajući da se trenutno vrši teror Terne nad mještanima Grblja.

„Pod plaštom navodne „izgradnje objekata od opšteg interesa“ ovih dana dešava se jedna nevjerovatna situacija na teritoriji opštine Kotor, tačnije na lokaciji Lastva Grbaljska - Glavatske kućice. Naime, podizvođač kojeg je angažovala DOO“ Terna Crna Gora“ uz navodono pribavljenu dozvolu od SO Kotor otpočeo je izvođenje radova na kopanju novog kanala za odvod atmosferskih voda sa lokacije konvertorske stanice u Lastvi Grbaljskoj. I tu na prvi pogled nema ništa čudno i neobično da radovi nisu otpočeli tik uz već postojeći kanal, koji gle čuda tu postoji samo nekoliko vjekova. Kako logika stvari, pravo, praksa i zakon nalažu, da kada se radi o opštem interesu neke zajednice morala bi i sama zajednica biti uključena u takav projekat . Ovdje to nije bio sluča“, naveo je u dopisu predsjendik Savjeta MZ „ Savina“ Stevan Midorović koji je dostavljen redakciji „ Vijesti“

Kako je naglasio „Kubaško polje, Kovačko polje i Prokosi, selo Glavati, Glavatske kućice, vlasnici zemljišta i imanja u čiju teritoriju ulazi novi kanal, su na najbrutalniji način izopšteni iz ove priče“.

„Za „investiciju godine“ saznajemo od „rekla- kazala“, dok nije počela da se realizuje na licu mjesta. Zato se, iz opravdanih razloga pitamo: Ko je i na koji način vršio ispitivanja i dokazao da postojeći kanal nije više funkcionalan¬¬ i da treba prokopati novi kanal? Dalje, ko i na koji način je utvrdio da postoji neki interes da postojeći kanal više ne treba da ima funkciju kanala, iako je kao takav i upisan u Katastru nepokretnosti. Sumnjamo da se želi probijanjem novog kanala stari u potpunosti staviti van upotrebe, dok se istom projektu koji izvodi Terna ne daje nikakva opravdanost. Pitamo se ko je obmanuo lokalnu samoupravu u Kotoru i njene sekretarijate, da je ovakav projekat neophodan i da on predstavlja nužno dobro za lokalnu zajednicu, odnosno mještane iste. Takođe nam je nepoznato s kim su se konkretno vodili pregovori, odnosno ko je u ime MZ Savina vodio razgovore sa predstavnicima Opštine Kotor i „Ternom“, jer ovlašćeni predstavnici MZ-a, nisu učestvovali na bilo koji način u određenim pregovorima“, naveo je Midorović.

On ukazuje da nijedan planski dokument nije predvidio ovaj „objekat od opšteg interesa“ na ovoj mikrolokaciji.

„Smatramo da su mještani u ovom slučaju stavljeni u drugi plan i da ni u jednom momentu nisu uzeti u obzir njihovi lični problemi koji mogu nastati ovim projektom. Pitamo se i to da li je iko razmotrio da probijanjem ovakvog kanala, u stvari vodi do stvaranja štete konkretno vlasnicima okolnih imanja i njihovih kuća. Ukazujemo i da vlasnici okolnog zemljišta, već imaju probleme s plavljenjem zemljišta i kuća, pa im se na ovaj način, novim kanalom, njihovi problemi drastično uvećavaju. Pored njih indirektni uticaj ovakve radnje imaju i na okolna sela i naselja, Prokosi, Kubaško i Kovačko polje i dr. Dakle, nejasno je na koji način je ispitano konkretno zemljište i dobijena dozvola za izvođenje investicija, a da nisu uočene konkretne posljedice ovakvih radova na stanovništvo. Smatramo da je ovdje država stala ispred velike evropske kompanije kao što je „Terna“ i krije nečije privatne interese. Na sve ovo nadamo se dokazaće se i u postupku pred nadležnim državnim institucijama u narednom periodu“, istakao je Midorović.

Napomenuo je da su se 13. novembra dopisom obratili Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora i Predsjedniku Opštine Kotor, a 30. novembra dopisom DOO „Terni“ iz Podgorice „Od DOO Terna nismo dobili niti pisani niti usmeni odgovor, dok su predstavnici Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora obišli lice mjesta i konstatovali da je potrebno organizovati zajednički sastanak u roku od 2 dana. Međutim, do sastanka nije došlo, a radovi na lokalitetu su nastavljeni, iako je obećano da će radovi biti zaustavljeni do održavanja sastanka. Ovo su samo neka od pitanja na koje očekujemo konkretne i argumentovane odgovore kako od državnih organa i institucija, tako i od investitora i izvođača radova. Mi kao lokalna zajednica, u čijem se navodnom interesu, ali bez našeg znanja krenulo u izvođenje ovog „značajnog projekta“ za građane, smatramo da ovdje nema nikakvog opšteg interesa. Šta više, ističemo da se ovim činom ugrožavaju i ograničavaju naša osnovna ljudska prava i slobode.Na kraju ističemo i upućujemo idejne tvorce, investitore, da ćemo svim zakonskim sredstvima nastojati u namjeri da zaštitimo naš prostor, kao i jedinstvo i integritet naše lokalne zajednice“, zaključio je Midorović.