Borovinić Bojović : Barskoj bolnici nedostaje oprema i kadar, obišla sam sve pacijente koji se liječe od koronavirusa

Ona je, kao jedan od rezultata zajedničkog dogovora, najavila da će prva donacija koju će obezbijediti Ministarstvo otići upravo u OB Bar, što bi trebalo da se desi do kraja godine

12413 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Borovinić Bojović obišča pacijente u barskoj bolnici, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović obišča pacijente u barskoj bolnici, Foto: Ministarstvo zdravlja

Opšta bolnica (OB) Bar ima dovoljno kreveta za kovid pacijente, ali postoje određeni nedostaci kada su u pitanju oprema i kadar, ocijenila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nakon obilaska te zdravstvene ustanove.

Ona je, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Veljom Čađenovićem, tokom radne posjete barskoj bolnici, obišla Infektivno odjeljenje u kojem se liječe kovid pacijenti.

„OB Bar prva je zdravstvena ustanova koju je ministarka zdravlja zvanično posjetila zbog velikog broja pritužbi građana na tretman i postupanje prema njihovim članovima porodica, koji su se liječili i preminuli od posljedica izazvanih virusom Covid 19“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Borovinić Bojović je, kako se navodi u saopštenju, sa direktorom bolnice Dragoslavom Tomanovićem i ljekarima sa Infektivnog odjeljenja, napravila detaljnu vizitu svih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

„Prilikom posjete barskoj bolnici danas sam obišla sve pacijente, koji se liječe u Infektivnom odjeljenju od koronavirusa. Uputila se u sve one probleme, koji postoje i pokušala da, na najbolji i najbrži mogući način, sagledam kompletnu situaciju u barskoj bolnici“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je od barskih kolega saznala da je neophodno uraditi određenu reorganizaciju, odnosno redefinisanje u kadrovskom smislu, ali i u smislu postojanja opreme.

„Što se tiče broja ležećih postelja, on je dovoljan, međutim postoje određeni nedostaci kada su u pitanju oprema i kadar“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je, kao jedan od rezultata zajedničkog dogovora, najavila da će prva donacija koju će obezbijediti Ministarstvo otići upravo u OB Bar, što bi trebalo da se desi do kraja godine.

„Što se tiče pacijenata i organizacije vizita, dogovorili smo se da se napravi reorganizacija, da se veći broj ljekara uključi u direktni rad sa kovid pacijentima i da se naprave odgovarajući timovi, koji će se smjenjivati na sedmodnevnom nivou", kazala je Borovinić Bojović. Kako je navela, vjerovatno će već sjutra biti dostavljeni spiskovi ljekara koji će biti uključeni u rad sa kovid pacijentima.

Predstavnik porodica čiji su najbliži preminuli od posljedica koronavirusa u barskoj bolnici, Samir Hodžić, današnju posjetu Borovinić Bojović ocijenio je kao prvi susret građana i institucija na djelu.

On je rekao da građani ukazuju na problem institucijama i da institucije to razumiju, zato što su, kako je naveo, problemi predstavljeni na osnovu ličnog iskustva, a ne iz politikantstva.

„Nema odjeka u prazno, nego nailazimo na razumijevanje i mislim da su danas najsrećniji i da je najlakše doktorima, koji će da budu rasterećeni, pojačani i biće im smanjena odgovornost. Neka to, na neki način, smatraju poklonom od nas i od naše borbe“, poručio je Hodžić.

On je naglasio da toga ne bi bilo da nije bilo razumijevanja institucije, "odnosno ministarke koja je potpuno razumjela suštinu".

„Obećala je da će da dođe u Bar i došla je da provjeri da li ono što smo mi govorili stvarno postoji. Problemi postoje svugdje u svijetu, ali i ovdje, i hajde da ih rješavamo“, rekao je Hodžić. On je kazao da je srećan što se problemi rješavaju sa građanima i institucijama.

„Naše najmilije ne može ništa da vrati, ali mi ih držimo u životu kroz sjećanje i želju da se nekome nešto slično ne ponovi“, zaključio je Hodžić.

Bonus video: