MZ Savina: Terna teroriše mještane Grblja

Kako je naglasio, “Kubaško polje, Kovačko polje i Prokosi, selo Glavati, Glavatske kućice, vlasnici zemljišta i imanja u čiju teritoriju ulazi novi kanal, su na najbrutalniji način izopšteni iz priče“, a da su za ‘investiciju godine’ saznali kad je počela da se realizuje.

4052 pregleda 3 komentar(a)
Dio grbaljske obale, Foto: Vuk Lajović
Dio grbaljske obale, Foto: Vuk Lajović

Savjet Mjesne zajednice Savina u Grblju uputio je urgentan dopis premijeru Zdravku Krivokapiću, predsjendiku Skupštine Aleksi Bečiću, gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću, ministru ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratku Mitroviću upozoravajući da se trenutno “vrši teror Terne nad mještanima Grblja”.

“Pod plaštom navodne ‘izgradnje objekata od opšteg interesa’ ovih dana dešava se nevjerovatna situacija na teritoriji opštine Kotor, tačnije na lokaciji Lastva Grbaljska - Glavatske kućice. Naime, podizvođač kojeg je angažovala Terna Crna Gora, uz navodno pribavljenu dozvolu od SO Kotor otpočeo je izvođenje radova na kopanju novog kanala za odvod atmosferskih voda sa lokacije konvertorske stanice u Lastvi Grbaljskoj. I tu na prvi pogled nema ništa čudno i neobično da radovi nisu otpočeli tik uz već postojeći kanal, koji tu postoji nekoliko vjekova. Kako logika stvari, pravo, praksa i zakon nalažu, da kada se radi o opštem interesu neke zajednice morala bi i sama zajednica biti uključena u takav projekat. Ovdje to nije bio slučaj“, naveo je u dopisu predsjednik Savjeta MZ Stevan Midorović.

Kako je naglasio, “Kubaško polje, Kovačko polje i Prokosi, selo Glavati, Glavatske kućice, vlasnici zemljišta i imanja u čiju teritoriju ulazi novi kanal, su na najbrutalniji način izopšteni iz priče“, a da su za ‘investiciju godine’ saznali kad je počela da se realizuje.

“Zato se, iz opravdanih razloga pitamo ko je i na koji način vršio ispitivanja i dokazao da postojeći kanal nije više funkcionalan i da treba prokopati novi? Ko i na koji način je utvrdio da postoji neki interes da postojeći više ne treba da ima funkciju kanala, iako je kao takav i upisan u Katastru nepokretnosti? Sumnjamo da se želi probijanjem novog kanala stari u potpunosti staviti van upotrebe, dok se istom projektu koji izvodi Terna ne daje nikakva opravdanost. Pitamo se ko je obmanuo lokalnu samoupravu u Kotoru i njene sekretarijate, da je ovakav projekat neophodan i da on predstavlja nužno dobro za lokalnu zajednicu, odnosno mještane? Takođe nam je nepoznato s kim su se konkretno vodili pregovori, odnosno ko je u ime MZ vodio razgovore sa predstavnicima Opštine i Ternom, jer ovlašćeni predstavnici MZ nisu učestvovali na bilo koji način“, naveo je Midorović.

On ukazuje da nijedan planski dokument nije predvidio taj “objekat od opšteg interesa“.

“Pitamo se i to da li je iko razmotrio da probijanjem ovakvog kanala, u stvari vodi do stvaranja štete konkretno vlasnicima okolnih imanja i njihovih kuća. Ukazujemo i da vlasnici okolnog zemljišta, već imaju probleme s plavljenjem zemljišta i kuća, pa im se novim kanalom njihovi problemi drastično uvećavaju. Pored njih, indirektni uticaj ovakve radnje imaju i na okolna sela i naselja, Prokosi, Kubaško i Kovačko polje i dr. Dakle, nejasno je na koji način je ispitano konkretno zemljište i dobijena dozvola za izvođenje investicija, a da nisu uočene konkretne posljedice ovakvih radova na stanovništvo. Smatramo da je ovdje država stala ispred velike evropske kompanije kao što je Terna i krije nečije privatne interese“, istakao je Midorović. Napomenuo je da su se 13. novembra dopisom obratili Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora i predsjedniku Opštine, a 30. novembra dopisom Terni. “Od DOO Terna nismo dobili niti pisani, niti usmeni odgovor, dok su predstavnici Direkcije obišli lice mjesta i konstatovali da je potrebno organizovati zajednički sastanak u roku od dva dana. Međutim, do sastanka nije došlo, a radovi na lokalitetu su nastavljeni, iako je obećano da će biti zaustavljeni do održavanja sastanka“, zaključio je Midorović.

Bonus video: