SICG postao član Svjetske asocijacije planinki: Cilj da svaka djevojčica dostigne i iskoristi svoj puni potencijal

"Vjerujemo da ćemo ovim članstvom uspjeti da osnažimo naše planinke kako bi usavršile svoje vještine i ličnost kako bi jednako učestvovale u procesima odlučivanja", kazali su iz SICG

9562 pregleda 249 reakcija 0 komentar(a)
U članstvu dominiraju djevojčice, Foto: SICG
U članstvu dominiraju djevojčice, Foto: SICG

Savez izviđača Crne Gore (SICG) postao je jednoglasnom odlukom punopravni član Svjetske asocijacije planinki (WAGGGS), što je potvrđeno danas na Svjetskoj konferenciji, saopštili su iz SICG.

Crnogorske izviđače na konferenciji su predstavljali načelnica za međunarodnu saradnju Milica Radonjić i načelnik za međunarodnu saradnju Borislav Jovović, koji su dobili priliku da po prvi put glasaju i učestvuju u izmjeni statuta ove organizacije.

Kako navode iz Saveza, ideja da postanu dio WAGGS-a javila se 2018., budući da je to najbrojnija ženska organizacija na svijetu.

"U periodu koji je za nama kroz dva treninga organizovana u Crnoj Gori prošlo je više od 100 mladih ljudi, kako bi se bolje upoznali sa ovom organizacijom čija je misija obezbjeđivanje mogućnosti da svaka djevojčica dostigne i iskorisiti svoj puni potencijal. Naša organizacija rasla je za to vrijeme i ispunila kriterijume kako bi i sama bila član svjetske organizacije koju čini više od 150 zemalja članica. Na taj način postali smo organizacija koja je istovremeno član dva najveća svjetska pokreta, WOSM i WAGGGS. Na taj način obezbijedili smo našim članovima i članicama priliku da učestvuju u svim međunarodnim aktivnostima. Biće privilegovani da učestvuju u seminarima, treninzima, kampovima, smotrama i najrazličitijim događajima širom svijeta", kazali su iz SICG.

Dodaju da je istraživanje urađeno 2018. godine pokazalo je da među članovima imaju više djevojčica, ali da se taj podatak nije oslikavao u tijelima koja donose odluke, gdje su dominirali muškarci.

"Vjerujemo da ćemo ovim članstvom uspjeti da osnažimo naše planinke kako bi usavršile svoje vještine i ličnost kako bi jednako učestvovale u procesima odlučivanja. Aktivnostima u prethodnom periodu SICG pokazuje da veoma vodi računa o položaju djevojčica i žena u našoj organizaciji, a samim tim i u našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: