Podgoričanin primio kinesku vakcinu protiv korone: Dobro se osjeća

“Imam 50 godina, dijabetes tipa B, povišen krvni pritisak, a 2019. sam izvršio proceduru RF kardio ablacije kod doktora Vukmirovića u Podgorici zbog dijagnoze atrijalne fibrilacije (artimija). Iako terapijom dobro kontrolišem moje medcinsko stanje, ipak spadam u ugroženu kategoriju stanovništva kada je u pitanju Covid-19”, istakao je on

70611 pregleda 657 reakcija 97 komentar(a)
Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Kovačević, Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Kovačević iz Podgorice, koji trenutno živi u Dubaiju, primio je ove sedmice prvu dozu vakcine protiv koronavirusa i kaže da se dobro osjeća.

On je za “Vijesti“ ispričao da je primio kinesku vakcinu i da je revakcinacija planirana 4. januara.

Kovačević radi kao konsultant uglavnom u Avganistanu i Iraku, a posljednjih godinu i po je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje je angažovan na projektu koji finansira Biro za borbu protiv narkotika Vlade SAD (INL).

“Vakcinu sam primio u utorak 16. decembra u ‘SEHA COVID-19 Vaccination Center - Dubai’ koji se nalazi na nekih 30 kilometara od Dubaija na auto-putu za Abu Dabi. U pitanju je kineska ‘Sinopharm Group’ vakcina koja je registrovana u UAE, Brazilu, Čileu, Indoneziji i još nekoliko država, nakon završene faze 3 ispitavanja te vakcine u periodu od juna do novembra. Uspješnost vakcine je procjenjena na 86 odsto, a ukoliko bi došlo do infekcije procenat zaštite vakcine od srednjeg i teškog oblika bolesti je 100 odsto, što znači da bi u tom slučaju u pitanju bio najlakši oblik bolesti, nešto kao prehlada”, ispričao je Kovačević “Vijestima”.

On je kazao da se za vakcinaciju odlučio iz više razloga - godina, pratećih oboljenja, putovanja i zaštite drugih…

“Imam 50 godina, dijabetes tipa B, povišen krvni pritisak, a 2019. sam izvršio proceduru RF kardio ablacije kod doktora Vukmirovića u Podgorici zbog dijagnoze atrijalne fibrilacije (artimija). Iako terapijom dobro kontrolišem moje medcinsko stanje, ipak spadam u ugroženu kategoriju stanovništva kada je u pitanju Covid-19”, istakao je on.

Kovačević je pojasnio i da često putuje i da su to uglavnom interkontinentalna putovanja (Evropa, SAD, Azija), pa tako dolazi u kontakt sa ogromnim brojem ljudi…

“Svakim povratkom kući potencijalno ugrožavam zdravlje majke koja je starija osoba i na ovaj način sam htio da otklonim mogućnost da njoj kao i drugima prenesem virus ukoliko bih se inficirao na nekom od tih putovanja”. Kovačević je odgovorio da prije vakcinacije nije bilo posebnih preporuka ljekara, osim što se vrši skrining - provjerava se krvni pritisak, mjeri SpO2 (zasićenost kiseonika u krvi) i tjelesna temperatura.

“Mora se ostati nekih 20 minuta u prostorijama bolnice nakon završene procedure, na posmatranju, u slučaju nekih nuspojava”.

Kovačević je kazao da je i njegov kolega sa posla, američki državljanin, takođe primio vakcinu i za sada se dobro osjeća.

“Vakcinacija je ovdje počela u subotu, 12. decembra, tako da nema veliki broj vakcinisanih u Dubaiju. Prosječno se obradi oko 1.000 pacijenata, što bi značilo da je u Dubai Emiratu do sada vakcinisano, po toj procjeni, nekoliko hiljada ljudi. Tačne podatke nemam”.

Vakcina protiv koronavirusa, tvrdi Kovačević, besplatna je za sve rezidente u UAE, koji imaju njihovu ličnu kartu i lokalno zdravstveno osiguranje koje uslovljava izdavanje tog dokumenta.

Vakcinacija u Dubaiju počela 12. decembra
Vakcinacija u Dubaiju počela 12. decembrafoto: Aleksandar Kovačević

U UAE bolja situacija, ali kazne drakonske

Kovačević je kazao da je epidemiološka situacija u UAE “bolja” svakako nego u većini evropskih država, pa tako i Crnoj Gori. Prosječno se, tvrdi, registruje oko 1.200 do 1.300 novoinficiranih i nekoliko smrtnih slučajeva, a broj stanovnika je oko 9,5 miliona.

“Takođe, u UAE je uglavnom zastupljena mlađa populacija, a većinu stanovnika čine radnici iz drugih zemalja, narocito Indije, Pakistana i Filipina. Mjere su standardne, obavezno je nošenje maski i socijalna distanca”.

Kovačević je rekao da u Dubaiju prodavnice, plaže, restorani rade regularno, a zabranjeno je okupljanje u većim grupama, kao što je pravljenje žurki na jahtama.

“To se često dešava, ali tada su kazne drakonske”.

Kovačević je rekao i da je na poslu obavezna dnevna rotacija zaposlenih i da se ne smije dogoditi da 100 odsto radnika u jednoj kompaniji bude istog dana na poslu.

Bez zahtjeva za registraciju vakcine u Crnoj Gori

Institut za ljekove i medicinska sredstva još nije primio niti jedan zahtjev za registraciju vakcine u Crnoj Gori. Iz te ustanove kazali su da čekaju stav Evropske agencije za ljekove povodom “Fajzerove” i drugih vakcina i da će pratiti njihovu politiku u toj oblasti.

Kompanije “Fajzer” i “Biontek” predale su početkom mjeseca Agenciji za ljekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv Covida-19 u Srbiji.

Bonus video: